Regina Maria, ambasador al României: "Şi-a folosit farmecul şi popularitatea"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Personalitatea şi rolul Reginei Maria ca ambasador informal al României au fost evocate în conferinţa "Diplomaţie Regală".

"Regina Maria a contribuit la schimbarea imaginii asupra ţării sale. Şi-a folosit farmecul şi popularitatea pentru a da o imagine României", a afirmat istoricul Diana Mandache, precizând că Regina Maria şi Regele Ferdinand au fost primii monarhi care au vizitat, în cadrul unui turneu diplomatic care a avut loc în 1924, sediul Ligii Naţiunilor de la Geneva.

Istoricul a prezentat în faţa publicului şi ascendenţele imperiale ale Reginei Maria, care se înrudea cu aproape toate casele regale ale Europei, de la Regina Victoria a Marii Britanii şi familia imperială rusă, până la familiile regale din Spania, Grecia, Germania sau Norvegia.

Istoricul a adus în atenţia publicului aspecte mai puţin cunoscute despre acţiunile Reginei Maria atât din perioada Primului Război Mondial cât şi în perioada anului 1919 când suverana, prin acţiunile sale diplomatice, a susţinut cauza României la Conferinţa de Pace de la Paris.

"În primul rând, scopul misiunii sale fusese acela de a crea o atmosferă favorabilă României, prin contacte cu lideri sau prin relaţiile sale de familie. Apoi a facilitat accesul imediat al premierului Brătianu la întrevederi cu liderii Marii Britanii, cu preşedintele american. Foarte interesant pentru o regină consoartă în acea vreme este faptul că a avut o relaţie excelentă cu presa, a acordat interviuri, a scris articole în presa americană, franceză, britanică, a organizat, cu ajutorul reprezentanţilor diplomatici de la Paris şi Londra, şi a participat la conferinţe de presă, şi a răspuns întrebărilor jurnaliştilor", a spus Diana Mandache.

Seria de evenimente reunite sub titlul "Maria, Regina României Întregite" prezintă personalitatea complexă a suveranei, la 80 de ani de la moartea sa.

Astăzi, în Spaţiile Medievale ale muzeului, va avea loc vernisajul expoziţiei "Regina Maria - ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti", realizată de asociaţia Forums, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Expoziţia va fi deschisă în perioada 18 iulie - 19 august.

Manifestările vor continua de la ora 19,00, în Salonul Cerchez, cu un concert extraordinar dedicat Reginei Maria, susţinut de Corul Regal. Alături de Corul Regal, vor interpreta pianistul Vlad Gînţa şi soprana Diana Alexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel