Regimul chinez se pregătește de noi proteste la adresa restricțiilor. Autorităţile au crescut prezenţa poliţiei pe străzi în marile oraşe
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
xi jinping
xi jinping
Autorităţile chineze au desfăşurat un număr mare de poliţişti pe străzile din mai multe mari oraşe pentru a preveni noi proteste împotriva restricţiilor dure anticoronavirus introduse de guvernul din China, în contextul în care în ultimele zile au avut loc manifestaţii în ţară, relatează DPA.  

Încă de luni, un contingent sporit de poliţie a putut fi văzut pe străzile din capitala Beijing şi din alte mari oraşe precum Shanghai, Guangzhou şi Hangzhou.

Forţele de securitate opresc tot mai mulţi trecători şi le verifică telefoanele pentru materiale şi programe suspecte, printre care şi VPN-uri care ar putea fi folosite pentru a evita cenzura online.

La Beijing, poliţia se concentrează în special pe securizarea promenadei de la râul Liangma, în apropiere de cartierul diplomatic, unde sute de persoane au demonstrat duminică seară.

De asemenea, la Shanghai, centru financiar, au fost ridicate bariere de-a lungul şoselei Wulumuqi pentru a împiedica adunarea mulţimilor, aşa cum s-a întâmplat în weekend.

Protestele recente, extrem de neobişnuite în China, ţară cu 1,4 miliarde de locuitori şi cu regim comunist, ar fi fost declanşate de furia după un incendiu din weekend într-o clădire rezidenţială din capitala regiunii Xinjiang, Ürümqi, unde zece persoane au murit.

Potrivit mărturiilor de pe social media ale unor localnici, restricţiile anticoronavirus au împiedicat eforturile de salvare. Mari părţi din regiunea Xinjiang şi capitala sa se află în lockdown de mai bine de 100 de zile.

China înregistrează în prezent cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei. Marţi, Comisia de Sănătate din Beijing a raportat 38.400 de noi cazuri, o scădere uşoară comparativ cu recordul de peste 40.000 înregistrat cu o zi în urmă.

Restricţii ample de mişcare sunt în prezent în vigoare în mai multe oraşe cu peste un milion de locuitori, cum sunt Beijing, Guangzhou, puternic afectat, şi Chongqing. 

Protestatarii anti lockdown din Shanghai au cerut demisia lui Xi Jinping. Manifestații masive în Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou

Protestele antiguvernamentale s-au răspândit de la Shanghai la Beijing, Wuhuan, Chengdu și Guangzhou.

Protestele anti-lockdown și anti-guvernamentale s-au răspândit duminică, 27 noiembrie 2022, de la Shanghai la Beijing, Wuhan, Chengdu și Guangzhou, iar protestatarii din Shanghai au fost auziți cerând președintelui chinez Xi Jinping să demisioneze.

Multe proteste au izbucnit în toată China de când un incendiu într-un bloc de apartamente din Urumqi, Xinjiang a ucis 10 persoane și a rănit alte nouă, pe 24 noiembrie 2022, mulți bănuind că decesele au fost cauzate de restricțiile Covid-19 care i-au împiedicat pe rezidenți să scape de incendiu.

În Shanghai, după protestele de sâmbătă noaptea, o mulțime s-a adunat din nou duminică după-amiază. În timp ce poliția îi aresta pe protestatari, participanții furioși au putut fi auziți strigând „Dă-i drumul!”

Protestatarii au fost auziți în timp ce strigau „Jos Partidul Comunist!” și „Xi Jinping, demisionează!”

În capitala Chinei, aproximativ o mie de studenți au fost văzuți protestând la Universitatea Tsing Hua în cursul zilei de duminică, scandând sloganuri precum „democrația și statul de drept, libertatea de exprimare”. Seara, polițiștii și protestatarii au putut fi văzuți înfruntându-se lângă râul Liangma.

Unii oameni au putut fi văzuți ținând în sus foi de hârtie albe, goale, într-o formă pasivă de protest. Un alt videoclip arată o mulțime uriașă care încearcă să răstoarne un camion în zona Liangmaqiao, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel