Regimentul ucrainean Azov, desemnat ''organizaţie teroristă'' de Curtea supremă din Rusia
Curtea Supremă din Rusia a desemnat marţi regimentul Azov din Ucraina ca fiind o grupare "teroristă".
O judecătoare a Curţii Supreme a anunţat că "va răspunde pozitiv cererii administrative a Parchetului general, de a desemna unitatea paramilitară 'Azov' drept organizaţie teroristă şi de a interzice activităţile sale în Federaţia Rusă, relatează şi AFP, potrivit Agerpres.
Cea mai mare parte a procesului s-a derulat cu uşile închise
Potrivit TASS, martori chemaţi să depună mărturie au evocat presupuse crime comise de regimentul Azov în Ucraina. Potrivit legii ruseşti, conducătorii unei organizaţii teroriste riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, iar simplii membri între 5 şi 10 ani.
Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreapta şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene care au luptat împotriva Rusiei în estul Ucrainei, notează Reuters.
Rusia a făcut referire cu regularitate la regimentul Azov în sprijinul afirmaţiei sale că Ucraina este controlată de "fascişti". Propaganda rusă de stat i-a comparat pe combatanţii regimentului Azov cu naziştii din Al Doilea Război Mondial, a căror înfrângere de către Uniunea Sovietică rămâne o parte centrală a identităţii naţionale ruse.
Anterior stabiliţi în portul Mariupol din estul Ucrainei, mulţi dintre membrii regimentului au fost capturaţi de forţele ruseşti când oraşul a căzut, după aproape trei luni de asediu. După săptămâni de lupte şi bombardamente intense, ultimii apărători ai oraşului Mariupol, baricadaţi în uzina Azovstal, s-au predat în cele din urmă în luna mai, fiind consideraţi eroi de către ucraineni.
Oficiali din aşa-numita Republică Populară Doneţk au declarat în luna mai că luptătorii din regimentul Azov ar putea primi pedeapsa cu moartea în conformitate cu legile acestei entităţi administrative nerecunoscute decât de Rusia şi câţiva aliaţi apropiaţi.
Săptămâna trecută, o serie de explozii în închisoarea de la Olenivka, într-o zonă separatistă prorusă din estul Ucrainei unde erau deţinuţi soldaţii luaţi prizonieri la Mariupol, s-au soldat cu zeci de morţi, potrivit armatei ruse.
Moscova acuză Kievul că a bombardat această tabără de prizonieri, ceea ce autorităţile ucraine neagă, afirmând, dimpotrivă, că aceşti deţinuţi au fost masacraţi de forţele ruse.
Batalionul AZOV, pe care Rusia îl vrea distrus cu orice preț. 14.000 de militari ruși au fost trimiși să-i prindă comandantul
Batalionul Azov este cel mai mediatizat detașament de luptă din Ucraina. Ucrainenii îi văd ca apărători ai libertății. Rușii îi consideră criminali cu vederi neonaziste.
Luptă pentru Mariupol
Detașamentul de Operațiuni Speciale "Azov", cunoscut și sub denumirea de Batalionul Azov a fost creat în 2014, în timpul crizei din Crimeea, cu scopul de a patrula şi apăra zona Mării Azov. În ultimii opt ani, membrii au luptat împotriva miliţiilor proruse din Donbas. Batalionul s-a remarcat când a recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși în urmă cu 8 ani, aşa că a fost inclus în Garda Naţională Ucraineană. Acum, tot pentru Mariupol luptă.
Membrii Batalionului Azov se descriu ca fiind luptători neînfricați, gata să lupte până la moarte pentru Ucraina. Liderul grupării este Denis Prokopenko, fost ultraș Dinamo Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că Prokopenko este cel mai vânat ucrainean de către ruși. 14.000 de soldați ar fi pe urmele lui, conform lui Zelenski.
Denis Prokopenko, comandantul Batalionului Azov, spune că ”Noi, ca apărători ai Mariupolului, ne îndeplinim cu succes misiunea pe front. Inamicul nu a reuşit să intre în oraş. Eficienţa luptătorilor noştri a fost deja lăudată de întreaga lume.”
El mai spune că ”Am crescut să fim luptători de oţel, care transformă hoardele Moscovei în îngrăşământ pentru pământul din Azov. Nu apărăm doar oraşul, ci şi simbolul libertăţii.”
Ultimii luptători ai rezistenței ucrainene din batalionul Azov se vor PREDA. Ordinul, dat de la Kiev. Să înceteze să apere oraşul!
Lupta de la Azovstal va înceta. Ordinul a fost dat de la Kiev. Se pare că ultimii soldaţi ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol au primit ordinul să înceteze să apere oraşul, potrivit comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko, transmite Agerpres, citând AFP.
Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva vieţile militarilor garnizoanei noastre şi de a înceta să apărăm oraşul, a spus Prokopenko într-un mesaj video... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News