REGELE MIHAI, omagiu. Am fost la Palatul Regal. Ce-am aflat acolo direct de la oamenii prezenți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Mii de oameni au trecut pe la catafalcul Regelui Mihai. Am fost astăzi la Palatul Regal și am vorbit cu oamenii care așteptau ore pentru a intra în Palat. Mi-au vorbit despre Regele Mihai cu un respect deosebit și, totodată, cu multă tristețe.

Adus miercuri (13 decembrie) în țară, trupul suveranului a fost depus pentru ultima oară în Sala Tronului, la ora 20:20. De atunci, mii de de oameni așteaptă ore întregi să intre să-și ia rămas bun de la Rege. 

Cu excepția zilei de 13 decembrie când Palatul Regal a fost închis la miezul nopții, Familia Regală a decis ca porțile Palatului să rămână deschise și peste noapte. Așa s-a și întâmplat. Dar chiar și în timpul nopții cozile au fost uriașe. 

Am ajuns în această dimineață la Palatul Regal. Trotuarul din fața Palatului era neîncăpător. Lumânări, flori, coroane, mesaje și o mare de oameni. O coadă imensă înconjura Palatul Regal. Mii de oameni, de toate vârstele, formau un lanț uman ce se întindea până la Sala Palatului.

(w670)

Erau bătrâni, tineri, părinți, elevi, copii. Cu toții așteptau în tăcere pentru a-i aduce un ultim omagiu Majestății Sale.

Am discutat cu mulți dintre ei. O mare parte din mulțime venise din provincie. Am întâlnit oameni veniți din Craiova, Constanța, Iași, Suceava. Însă nu doar Vechiul Regat a fost reprezentat. Ardeleni din Cluj sau Brașov au străbătut sute de kilometri pentru a aprinde o lumânare și pentru a se reculege câteva secunde la catafalcul Regelui Mihai.

Dar și străini. Străini care se află în vacanță în București și care se plimbau într-o zi însorită de iarnă pe Calea Victoriei. Au fost impresionați de mulțimea de oameni, de miile de lumânări, coroane, flori. S-au informat despre eveniment, despre cine a fost Regele Mihai I al României, viața în exil și despre deciziile acestuia care au scurtat al Doilea Război Mondial. Au plecat mai departe luând cu ei peste hotare o bucată din istoria României.

(w670)

O tânără, Andreea, studentă la medicină, mi-a mărturisit că a renunțat la o zi de cursuri pentru a aștepta patru ore să intre în Sala Tronului. ”Voi avea absențe pentru cursurile de astăzi, dar e un moment istoric, un moment pe care am considerat că nu trebuie să-l ratez. Nu pot spune că sunt monarhistă, părinții mei sunt republicani convinși, au crescut în perioada comunistă și îi înțeleg. Pe de altă parte eu am avut șansa să fiu informată corect și să aflu adevărul despre Rege. Pentru acest lucru, Regele Mihai merită omagiul și efortul”.

Mihai e tatăl unui puști de doar 14 ani. Mi-a spus că a devenit monarhist după vizita Majestății Sale în România la începutul anilor '90. A venit împreună cu fiul său și s-au așezat la coadă. Știa că va avea mult de așteptat. ”Am venit cu băiatul meu, încerc să-i explic cât mai multe lucruri despre Regele Mihai. La școală orele de istorie sunt foarte puține iar Regele nu are alocate suficiente pagini. Sper să reușesc să intru, să aibă cel mic răbdare”.

(w670)

Pe nea' Costel l-am cunoscut așteptând la coadă cu două garoafe albe în mână. Are 70 de ani, pensionar din Brașov. Avea lacrimi în ochi când a început să vorbească despre Rege. ”Poporul ăsta a pierdut un mare om. Un mare român, un om demn, o personalitate cum rar găsești. Îmi pare nespus de rău, merita mai mult. Eu am venit de la Brașov, am plecat de dimineață cu microbuzul. Probabil o să am de așteptat câteva ore, sper să mă țină picioarele”, a povestit bătrânul care a subliniat că are șansa ca fiul său să locuiască în București așa că va rămâne peste weekend. 

Alexandra (32 ani) a venit împreună cu mama ei Ileana (55 de ani). Spune că dragostea pentru Rege i-a fost cultivată de părinții ei. De altfel, mama Alexandrei a fost prezentă și în 1992 când Regele a fost lăsat să se întoarcă în țară. A fost printre cei aproximativ un milion de oameni care au ieșit să-și salute Regele după un lung exil. ”După Revoluție am sperat atât de mult că va reveni (nr. - Regele Mihai), că va îl vor lăsa. Nici nu vă puteți imagina voi, ăștia tineri, unde ar fi fost astăzi țara asta dacă după Revoluție reveneam la monarhie. I-au făcut atâta rău comuniștii, au continuat alții după '89. Nu l-au lăsat”, spune cu tristețe Ileana.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel