Regele Iordaniei și-a pus fratele vitreg sub arest la domiciliu
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 19 mai 2022, 22:59
WhatsApp
Sursă foto: Captură video CNN
Regele Iordaniei și-a pus fratele vitreg sub arest la domiciliu, după ce acesta a încercat să organizeze o lovitură de stat. 

Regele Abdullah a informat printr-o scrisoare oficială că Prințul Hamzah nu a reușit să „se întoarcă pe calea cea bună”. Regele Iordaniei a făcut publică ruptura regală cu fratele său vitreg și a oficializat arestul la domiciliu al fostului prinț moștenitor, numindu-l „eratic” într-o scrisoare fără precedent, scrisă pe un ton dur, publicată joi.

Regele Abdullah al II-lea a scris în scrisoare că a aprobat măsuri de reținere a prințului Hamzah în palatul său și i-a restricționat comunicațiile și libertatea de mișcare, invocând „comportamentul și aspirațiile neregulate” ale fratelui său vitreg.

Prințul va avea o viață „confortabilă” în arest 

„Îi vom oferi lui Hamzah tot ceea ce are nevoie pentru a trăi o viață confortabilă, dar nu va avea spațiul de care a abuzat cândva pentru a jigni națiunea, instituțiile ei și familia sa și nici pentru a submina stabilitatea Iordaniei”, a spus regele, citat de Times of Israel

Regele Abdullah încercase să stabilizeze ruptura din cadrul familiei, în parte pentru a proteja imaginea familiei regale hașemite. Condamnarea aspră a fratelui său vitreg în mediul public este o mișcare potențial riscantă. Hamzah s-a bucurat de o popularitate considerabilă, în special în rândul triburilor iordaniene, în mod tradițional fiind o bază de sprijin pentru monarhie.

Intrigi la curtea regală iordaniană

Anunțul a marcat cel mai recent capitol din conflictul și intrigile de la palat, aflate în curs de desfășurare. Mezinul familiei regale a fost plasat sub o formă de detenție, pentru ca mai apoi disputele interne ale familiei regale să se răspândească în public într-o manieră fără precedent.

Doi foști oficiali au fost condamnați la 15 ani de închisoare în iulie, după ce au fost găsiți vinovați de conspirație pentru a-l detrona pe rege în favoarea Prințului Hamzah, care a scăpat de urmărirea penală în favoarea arestului la domiciliu. 

Abdullah și Hamzah sunt fiii regelui Hussein, care a condus Iordania timp de aproape o jumătate de secol înainte de moartea sa în 1999. Abdullah l-a numit pe Hamzah prinț moștenitor la succesiunea sa, dar l-a deposedat de titlul în 2004.

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro