Regele Charles al III-lea nu va merge în Franța. Vizita a fost amânată din cauza protestelor violente
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Regele Charles al III-lea nu va merge în Franța. Vizita a fost anulată din cauza protestelor violente / Foto: Instagram The Royal Family
Regele Charles al III-lea nu va merge în Franța. Vizita a fost anulată din cauza protestelor violente / Foto: Instagram The Royal Family
Vizita Regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată din cauza protestelor violente.

Vizita de stat a Regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată, după o solicitare a președintelui Emmanuel Macron, scrie BBC. Palatul Elysée a declarat că decizia a fost luată în comun, din cauza protestelor violente care au loc în țară.

Călătoria la Paris și Bordeaux trebuia să înceapă duminică, dar joi Franța a cunoscut unele dintre cele mai grave violențe de la începutul acestor demonstrații în ianuarie. Palatul Buckingham a spus că amânarea vizitei "a fost generată de situația din Franța"

Într-o declarație, s-a spus: "Majestățile Lor așteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a vizita Franța, de îndată ce se va stabili o nouă dată"

VEZI ȘI: Proteste Franța. Primăria din Bordeaux a fost incendiată / Premierul Élisabeth Borne spune că violența și pagubele sunt „inacceptabile” / video+foto

Guvernul Marii Britanii a adăugat că decizia a fost luată "cu acordul tuturor părților, după ce președintele Franței a cerut guvernului britanic să amâne vizita".

Vizita va fi reprogramată, dă asigurări Macron



Președintele Emmanuel Macron a vorbit cu Regele Charles vineri dimineață, a spus Palatul Elysée, adăugând că vizita de stat va fi reprogramată cât mai curând posibil, "astfel încât Majestatea Sa să fie primită în condiții care corespund relației noastre de prietenie".

Regele Charles al III-lea urma că meargă într-o vizită de stat în Franța, între 26 și 29 martie 2023. Regele trebuia să ajungă duminică în Franța, în prima sa vizită de stat ca monarh, înainte de a merge în Germania, miercuri.

Decizia de a amâna vizita este o pierdere semnificativă de imagine pentru Franța și pentru președintele Macron. Acesta ar fi trebuit să fi fost o emblemă pentru Franța, introducându-l pe noul monarh în cele mai bune lucruri din viața franceză și cimentând o prietenie recent trezită. Dar protestele au făcut călătoria imposibilă. În mai multe orașe franceze protestele pașnice s-au transformat în violențe pe stradă.

Au fost aprinse peste 900 de incendii



Intrarea în primăria din Bordeaux a fost incendiată. În Paris au fost lansate gaze lacrimogene, iar ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că au fost aprinse 903 incendii, într-un oraș în care gunoiul nu a fost colectat din 6 martie.

Nu există nicio îndoială că a fost o amânare de ultim moment. O mare parte a zilei de vineri dimineața, oficialii francezi au încercat să liniștească publicul că vizita de stat va avea loc. Unii jurnalişti britanici au călătorit deja la Paris pentru a relata despre eveniment.

Aceasta ar fi fost o călătorie extrem de importantă: o primă vizită de stat a Regelui Charles la unul dintre cei mai apropiați și mai vechi aliați ai Regatului Unit.

Ce trebuia să facă Regele Charles și Camilla în Franța



Regele Charles și Camilla urmau să meargă pe Champs-Elysées, în inima Parisului, și să aibă un banchet la Versailles cu președintele Macron. Camilla urma să deschidă o expoziție de artă la una dintre principalele atracții din Paris, Muzeul d'Orsay. Apoi erau așteptați să se îndrepte spre Bordeaux.

Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat vineri mai devreme că "nu există amenințări cunoscute" la adresa Regelui Charles, iar primarul din Bordeaux, Pierre Hurmic, a spus că vizita în orașul său a fost adaptată astfel încât "să poată continua în cea mai bună securitate, pentru a nu-l expune pe Regele Charles".

Cu toate acestea, confruntându-se cu perspectiva de a-i arăta Regelui Charles străzile pline cu gunoaie și graffiti, cu proteste înăbușite de securitate și cu posibilitatea apariției mai multor greve, președintele francez a făcut alegerea evidentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel