Data actualizării:
Data publicării:

Regele Charles a vizitat o clinică pentru cancer din Sydney. S-a întâlnit cu supraviețuitori și cercetători

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

A avut loc o vizită a Regelui Charles la o clinică pentru cancer din Sydney.

Regele Charles a vizitat marți o clinică din Sydney pentru cancerul de piele, unde s-a întâlnit cu supraviețuitori ai cancerului și cu cercetători care lucrează la leacuri pentru această boală.

Vizita la Melanoma Institute Australia a fost una dintre ultimele apariții publice ale Regelui Charles în cea de-a 16-a sa vizită oficială în această țară, prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu o formă nespecificată de cancer.

Nu s-a menționat diagnosticul Regelui în timpul vizitei, în cadrul căreia Charles s-a întâlnit cu Adam Brown, supraviețuitor al melanomului, și cu familia sa. Lui Brown i s-au dat 12 luni de trăit când a fost diagnosticat în 2015.

Brown, împreună cu soția sa Kristy, și-au prezentat copiii drept „cele două minuni” ale lor.

Regele l-a felicitat pe Brown, deși a întrebat în glumă de ce copiii se întâlnesc cu el în timpul orelor de școală.

Charles s-a întâlnit și cu Richard Scolyer, renumit cercetător în domeniul melanomului și supraviețuitor al cancerului cerebral. Diagnosticat cu cancer cerebral anul trecut, Scolyer a suferit o intervenție chirurgicală în premieră mondială, iar tumoarea sa este în remisie.

Scolyer a fost însoțit marți de colega sa cercetătoare Georgina Long. Ambii au fost numiți Australienii Anului în ianuarie pentru cercetările lor în domeniul melanomului.

„A fost o ocazie extraordinară pentru noi să îi povestim Regelui despre ceea ce facem aici (...) și să vorbim despre cum încercăm să ajungem la zero decese din cauza melanomului”, a spus Scolyer.

Întâlnire cu bătrâni indigeni

Mai devreme în cursul zilei, Charles s-a întâlnit cu bătrânii indigeni din centrul orașului Redfern, locul de origine al mișcării urbane pentru drepturile civile ale aborigenilor, și a fost îmbrățișat de bătrânul Michael Welsh.

Momentul a fost în contrast puternic cu ziua de luni, când Charles a fost huiduit la Palatul Parlamentului din Canberra de senatoarea independentă și activista indigenă Lidia Thorpe, care a strigat că nu acceptă suveranitatea sa asupra Australiei.

„Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ceea ce ne-ați furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru. Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat”, a spus ea.

Thorpe, care a perturbat evenimente anterioare în semn de protest față de colonizarea Australiei, a fost împiedicată să se apropie de Rege, care a vorbit în liniște cu prim-ministrul Anthony Albanese de pe podium, dar care, în rest, nu a fost tulburat. Thorpe a fost apoi escortată afară din sală.

Protestul a fost o excepție printre o serie de omagii aduse lui Charles și Reginei Camilla de către demnitari și binevoitori.

Prim-ministrul Anthony Albanese l-a lăudat pe Charles pentru susținerea îndelungată a amenințării schimbărilor climatice și a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor.

Citește mai multe aici: ”Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat” i-a urlat o senatoare Regelui Charles în Australia. Reacția Parlamentului

Cuplul regal va încheia ziua cu o trecere în revistă a flotei Marinei Regale Australiene în portul din Sydney, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel