Regatul Unit a decis: ușile închise studenților români
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Londra publică lista universităților ai căror studenți vor primi vize speciale: doar trei sunt în UE și niciuna în România.

Este oficial: nu va exista nicio universitate românească printre cei care vor avea dreptul la o viză specială pentru a lucra în Marea Britanie. Este o  viză nou creată  datorită căreia proaspeții absolvenți se vor putea stabili în țară pentru o perioadă de timp chiar și fără o ofertă de muncă, ceea ce este interzis altor străini, potrivit Gov.UK.

Luni, Marea Britanie a anunțat lista universităților selectate pentru vize HPI (Persoane cu potențial ridicat), dintre universități doar trei fiind situate în UE: Institutul Karolinska din Suedia, Université Paris Sciences et Lettres din Franța și cea germană, Universitatea din München.

Ce reprezintă visa HPI?

HPI este o viză de muncă pe termen scurt din Marea Britanie pentru absolvenții de la universități de top despre care guvernul lui Boris Johnson consideră că au potențialul de a îmbogăți oferta de forță de muncă a insulei. Noul program își propune să atragă talente străine cu înaltă calificare, care au absolvit unele dintre cele mai bune universități din lume, potrivit Europa Today.

Cei care au absolvit o universitate internațională eligibilă în cei cinci ani imediat precedenți cererii pot aplica pentru programul HPI. „Cei cărora li se va acorda o viză de muncă de doi ani (trei ani pentru cei cu un doctorat) și vor putea trece la alte căi de muncă pe termen lung, cu condiția să îndeplinească cerințele de eligibilitate”, a spus ministrul pentru Siguranță și Imigrare legală Kevin Foster.

Guvernul va folosi Times Higher Education World University Rankings, QS World University Rankings și Academic Ranking of World Universities ca repere pentru a decide care universități sunt eligibile.

Condiții de eligibilitate

Pentru a fi eligibili, pe lângă faptul că au absolvit una dintre universități, solicitanții trebuie să demonstreze un nivel mediu de limba engleză (B1), să demonstreze un cazier judiciar curat și să plătească 715 lire sterline taxe de viză plus suplimentul de sănătate pentru imigrare în schimbul accesului la Serviciul Național de Sănătate. 

Cei care doresc să rămână în Marea Britanie mai puțin de un an trebuie să dovedească că au cel puțin 1.270 de lire sterline în contul lor bancar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel