Refuzul României de a legaliza parteneriatele civile, taxat de presa internațională. Articol Reuters: Zeci de organizații pentru drepturile omului pun presiune pe guvernanți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Larisa Baltă
Foto: Larisa Baltă
Mai multe organizații pentru drepturile omului și organizații neguvernamentale îndeamnă autoritățile din România să apere drepturile cuplurilor de același sex în conformitate cu o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului din luna mai, scrie agenția Reuters.

CEDO a decis că România nu a respectat drepturile cuplurilor de același sex prin refuzul de a recunoaște relațiile acestora, o decizie care va impune, în cele din urmă, extinderea protecției civile pentru comunitatea LGBT.

La sfârșitul lunii noiembrie, premierul de stânga Marcel Ciolacu a declarat că acest aspect nu se află printre prioritățile sale, deoarece societatea românească nu este pregătită să recunoască familiile de același sex.

Președintele coaliției de centru-dreapta și președintele Senatului, Nicolae Ciuca, a declarat că partidul său susține "familiile tradiționale".

"Totate familiile merită recunoaștere și protecție legală", se menționează într-o petiție semnată de treizeci și cinci de grupuri pentru drepturile omului, citată de Reuters.

"Statul român, prin guvern și parlament, trebuie să ofere soluții pentru situațiile de viață concrete pentru toți cetățenii săi."

Petiția, inițiată de ACCEPT, îndeamnă decidenții politici să modifice legislația pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex, să recunoască astfel de căsătorii încheiate în străinătate și să aprobe uniunile civile.

România a decriminalizat homosexualitatea în 2001, cu decenii mai târziu decât alte țări ale Uniunii Europene, dar încă interzice căsătoria, parteneriatele civile sau orice fel de protecție civilă a familiilor gay.

Șapte propuneri legislative pentru modificarea uniunilor civile pentru a include cupluri de același sex au fost fie respinse, fie nu au trecut încă de comisiile de aprobare parlamentare.

România organizează alegeri locale, europene, generale și prezidențiale în 2024.

Un sondaj comandat de grupul pentru drepturile LGBT, ACCEPT, în 2021 a arătat că 71% dintre români au declarat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor.

În cazul unei alte țări UE, CEDO a decis marți că Polonia a încălcat dreptul la respectarea vieții private prin neprevăzerea recunoașterii legale pentru cuplurile de același sex.

foto: Inquam Photos / George Călin

Viski (MozaiQ): Cum ar fi ca nici cetățenii LGBT să nu mai respecte hotărâri judecătorești sau să nu mai plătească taxe?

Vlad Viski (MozaiQ) a analizat discursul liderilor de coaliție, care au declarat, în paralel, că România nu e pregătită pentru recunoașterea cuplurilor formate din persoane de același sex.

„Am văzut declarațiile domnului Ciucă, precum și declarațiile de acum două săptămâni ale premierului Ciolacu și noi, comunitatea LGBT din România, vrem doar să spunem că suntem sute de mii de români și de familii care așteptăm o schimbare în această țară, alături de părinții noștri, surorile noastre, frații noștri. Viețile noastre nu contează pentru clasa politică? Mai mult, îi semnalăm domnului Ciucă faptul că și Partidul Popularilor Europeni are o poziție în favoarea comunității LGBT.

Mai mult, noi am făcut un sondaj care arată că românii susțin legalizarea parteneriatului civil, respectiv 59% dintre bucureșteni și 52% dintre locuitorii marilor orașe susțin legalizarea parteneriatelor civile, iar 60% dintre români spun că viețile lor nu s-ar schimba. Majoritatea celor care susțin parteneriatele civile din România sunt chiar religioși - ei spun că religia are un rol important în viața lor. Și mai mult, avem și persoane LGBT care sunt religioase. 

În definitiv, o decizie judecătorească se aplică, nu se discută. Nu este posibil ca într-o țară europeană să nu se respecte decizii judecătorești, așa cum este decizia CEDO, altfel riscăm monitorizare și amenzi. Cum ar fi ca nici noi, cetățenii LGBT, să nu mai respectăm hotărâri judecătorești sau să nu mai plătim taxe? În definitiv, vorbim despre niște drepturi minimale, absolut egale - drept la moștenire, drept de vizită în spital, credite comune, asigurare medicală.  În acest sens există în Parlament un proiect legislativ elaborat de CNCD, în parteneriat cu MozaiQ și alte organizații din societatea civilă. Acesta poate fi votat imediat în Comisia Juridică și în plenul Camerei Deputaților. Deci noi așteptăm de la clasa politică schimbarea, așteptăm ca lucrurile să se miște, pentru că, așa cum spunea și Luminița Odobescu, ministrul de Externe, România are până în luna martie să arate că a făcut pași substanțiali și importanți pentru rezolvarea acestei probleme după condamnarea României la CEDO”, a precizat Vlad Viski (MozaiQ).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel