Data publicării:

Refuzul de a servi în armată din cauza reformei justiţiei este ilegal, avertizează premierul israelian Benjamin Netanyahu

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat luni ameninţările unor rezervişti ai armatei că vor refuza convocările din cauza planurilor coaliţiei guvernamentale de restructurare a justiţiei, transmite dpa.

'Nu se poate ca în interiorul armatei să existe un grup care ameninţă guvernul ales: 'Dacă nu faceţi ce vrem noi, vom închide comutatorul în ce priveşte securitatea, a spus Netanyahu în şedinţa de cabinet de luni.

Potrivit şefului guvernului, apelul la obiecţia de conştiinţă şi însăşi obiecţia de conştiinţă sunt împotriva legii.

'Într-o democraţie, armata se supune guvernului ales şi nu invers', a spus el. Câteva mii de rezervişti din diferite arme au anunţat în săptămânile trecute că nu vor reveni la datorie dacă guvernul îşi pune în aplicare planul. 'Refuzul de a servi pune în pericol securitatea fiecărui cetăţean al Israelului', a mai spus Netanyahu.

Rezerviştii formează o mare parte a armatei israeliene. 'Guvernul va lua măsuri împotriva acestei situaţii şi toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea noastră şi viitorul nostru', a continuat şeful guvernului, fără preciza în ce vor consta ele. Săptămâna viitoare urmează să fie trecută prin parlament o parte importantă a reformei judiciare care va limita prerogativele Curţii Supreme.

Criticii consideră că separaţia puterilor în stat şi, prin aceasta, democraţia sunt puse în pericol. Unii avertizează chiar în legătură cu introducerea treptată a unei dictaturi. Mişcarea de protest din Israel a anunţat pentru marţi o nouă 'Zi de rezistenţă'. La sfârşitul lui martie, Netanyahu a suspendat planurile de reformă după presiuni masive, inclusiv din partea armatei, dar le-a repus pe agendă luna trecută, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel