Data actualizării:
Data publicării:

Declarații sfâșietoare la frontiera Rafah. Cei cu pașaport străin, de pe listă, părăsesc Gaza uitându-se în urmă, la familia și la prietenii care au rămas acolo: Nimeni nu este în siguranță

Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @teunnijenhuis
FOTO: Freepik @teunnijenhuis
Refugiații din Gaza, ajunși în Egipt, se tem pentru cei rămași în Fâșia Gaza. În urma bombardamentului Israelului au murit peste 9.000 de palestinieni, din care peste 3.000 sunt copii.

Persoanele care sperau să părăsească Fâșia Gaza au ajuns joi la punctul de trecere Rafah către Egipt, iar cei ale căror nume se aflau pe o listă verificată de Israel au trecut treptat, în timp ce alții își țineau în zadar pașapoartele străine, relatează Reuters.

Astfel, punctul de trecere de la Rafah a fost deschis pentru evacuări limitate pentru a doua zi, în cadrul unui acord negociat de Qatar între Israel, Egipt, Hamas și Statele Unite, menit să permită unor deținători de pașapoarte străine și persoanelor aflate în întreținerea lor, precum și unor locuitori din Gaza răniți, să iasă din enclava asediată.

”Nici măcar nu sunt entuziasmată să părăsesc Gaza, deoarece avem atât de mulți oameni pe care îi iubim și la care ținem.

În acest moment sunt între gheață și foc. Nu știu dacă voi putea vreodată să îmi văd familia pe care am lăsat-o în urmă sau prietenii pe care i-am lăsat în urmă. Oamenii mor. Toată lumea moare. Nimeni nu este în siguranță. Nu avem adăposturi antiaeriene”, a declarat Suzan Beseiso, o cetățeancă americană cu rude în Gaza, unde a petrecut mai multe luni.

Autoritatea palestiniană de frontieră a publicat joi ceea ce părea a fi lista celor cărora li s-a aprobat plecarea. Aceasta includea 596 de nume, clasificate pe țări, toate verificate de Israel.

”Israelul i-a verificat pe toți cei care părăsesc Gaza prin Egipt pentru a se asigura că nu există agenți Hamas care să iasă”, a declarat colonelul Elad Goren de la COGAT, o agenție a Ministerului israelian al Apărării care asigură legătura cu palestinienii în ceea ce privește afacerile civile.

Pe listă se aflau în total 15 țări, iar cele cu cele mai multe nume au fost Statele Unite, cu 400, Belgia, cu 50, Grecia, 24, Croația, 23, Olanda, 20, și Sri Lanka, 17.

În cazul celor care nu au fost autorizați să treacă în Egipt, disperarea de a scăpa din Gaza dens populată, care se află sub o blocadă totală și bombardamente israeliene continue de aproape patru săptămâni, se citea clar pe fețele lor.

Ghada el-Saka, o cetățeancă egipteană care își vizita rudele în Gaza când a început războiul și punctul de trecere a fost închis, plângea și își striga frustrarea în timp ce aștepta într-o zonă de așteptare de pe partea Gaza a punctului de trecere Rafah, împreună cu fiica ei plângând, ținând în mână pașaportul egiptean.

”De ce ne lăsați în această distrugere? Am văzut moartea cu ochii noștri”, a spus ea, vocea ei ridicându-se de emoție în timp ce lacrimile îi curgeau pe față.

Saka a spus că locuia cu frații ei, dar casa a fost avariată de o lovitură israeliană care a lovit o casă din apropiere, iar ea și fiica ei au locuit pe stradă, în timp ce ceilalți copii ai ei se aflau în Egipt.

”Vreau să trec. Noi nu suntem animale. Am drepturi egiptene, suntem egipteni”, a spus ea.

Realitatea, mai dură decât se vede la televizor

Potrivit Reuters, palestinienii răniți, evacuați cu ambulanța, primeau îngrijiri medicale în spitalele din Egipt, inclusiv în cel din Al Arish, pe coasta Sinaiului, la aproximativ 50 km de Rafah. Mai mulți erau însoțiți de rude care așteptau în fața spitalului.

Printre acestea se număra Tamer al-Daghmeh, care a declarat că fratele său și-a pierdut piciorul drept în urma unei lovituri israeliene.

”A fost la terapie intensivă timp de trei zile. Au cerut transferul urgent în Egipt”, a declarat Daghmeh.

Agenția israeliană Goren a declarat că 51 de palestinieni care aveau nevoie de îngrijiri medicale au părăsit miercuri Gaza spre Egipt. El nu a oferit o cifră pentru joi.

Pentru persoanele aflate pe lista oficială, procesul de evacuare a părut ordonat, cu o serie de verificări de ambele părți ale punctului de trecere Rafah, și, deși a existat ușurare, au existat și emoții amestecate.

”Vreau să spun că ceea ce se difuzează la televizor reprezintă doar 5% din ceea ce trecem în realitate.

Am văzut oameni strămutați, copii care și-au pierdut părinții, cadavre arse și decapitate. Eu sunt unul dintre cei care și-au pierdut casele”, a declarat Shams Shaath, posesor al unui pașaport american al cărui nume apărea pe listă.

Ministerul egiptean de Externe a declarat că se așteaptă ca aproape 7.000 de persoane care dețin naționalități din peste 60 de țări să plece. Surse diplomatice au declarat că procesul ar putea dura până la două săptămâni.

Atacul din 7 octombrie, al grupării Hamas asupra Israelului, este cel mai sângeros din ultimii 50 de ani, cu 1.400 de persoane, majoritaea civili.

Replica israelienilor asupra Fâșiei Gaza, o zonă cu 2,3 milioane de locuitori, a ucis cel puțin 9.061 de persoane, inclusiv 3.760 de copii, potrivit autorităților sanitare din Gaza, care este condusă de Hamas.

Imaginile înfiorătoare ale cadavrelor printre dărâmături și condițiile infernale din Gaza au declanșat apeluri la moderație și proteste de stradă în întreaga lume.

Citește și: Ce se întâmplă cu românii blocați în Fâșia Gaza. Purtătorul de cuvânt al MAE: În momentul în care vor trebui să fie evacuaţi...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel