Refugiaţi în insulele grecești: ”Un butoi cu pulbere”
UNHCR denunţă 'condiţiile abjecte' pentru refugiaţi de pe insulele grecești Samos şi Lesbos.
Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a denunţat 'condiţiile abjecte' din centrele de primire şi de identificare a refugiaţilor de pe cele două insule greceşti Samos şi Lesbos şi a avertizat că tabăra Moria din Lesbos a devenit 'un butoi cu pulbere', relatează marţi AFP. UNHCR a cerut, într-un comunicat, guvernului grec să ia 'măsuri de urgenţă' pentru a remedia situaţia celor circa 11.000 de refugiaţi pe aceste două insule.
Agenţia ONU a cerut o accelerare a transferului către continent a peste 4.000 de persoane vulnerabile. Din luna august, potrivit comunicatului, peste 6.500 de persoane au fost deja transferate pe continent, unde guvernul elen intenţionează să pună la dispoziţie 6.000 de noi locuiri, însă mai mult de 11.000 de refugiaţi au sosit în aceeaşi perioadă pe insulele din Marea Egee.
Pe insula Samos, 'situaţia se înrăutăţeşte', iar tabăra din Vathi şi împrejurimile sale adăposteşte 4.000 de persoane, în timp ce tabăra este proiectată să găzduiască 650 de persoane. Noii veniţi trebuie să-şi cumpere corturi şi să le instaleze pe un teren abrupt în afara taberei. Pe lângă absenţa electricităţii şi a apei curente, în această zonă există şerpi şi şobolani atraşi de gunoaiele neridicate, afirmă UNHCR. În tabără, 'numeroase toalete şi duşuri sunt distruse, iar apele uzate sunt deversate în apropierea corturilor', mai spune UNHCR.
Tensiunile şi frustrările, în creştere
Refugiaţii cei mai vulnerabili, între care circa 200 de minori neînsoţiţi, aproximativ 60 de femei însărcinate şi persoane cu dizabilităţi sau victime ale violenţei sexuale, sunt lăsate luni de zile în condiţii deplorabile, toate locuinţele alternative de pe insulă fiind ocupate. Pe insula Lesbos, circa 6.500 de refugiaţi sunt cazaţi în tabăra Moria proiectată pentru o treime dintre aceştia, dintre care 2.000 se află în afara taberei.
'Tensiunile şi frustrările sunt în creştere din cauza întârzierilor administrative (pentru cererile de azil)', a afirmat UNHCR, adăugând că Moria a devenit 'un butoi cu pulbere'. 'Aceste întârzieri şi deteriorarea condiţiilor ameninţă în mod serios siguranţa celor care trăiesc şi muncesc acolo', se afirmă în comunicat. UNHCR solicită de asemenea 'Comisiei Europene şi statelor membre să continue pregătirea măsurilor de susţinere de urgenţă şi de relocare la solicitarea guvernului grec'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News