Data actualizării:
Data publicării:

Refugiat sirian, în vârstă de 29 de ani, ales primar în Germania

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Un refugiat sirian face istorie, depunând jurământul de primar al unei localităţi din sud-vestul Germaniei.

Ryyan Alshebl, un refugiat în vârstă de 29 de ani din Siria, a depus oficial jurământul ca primar al Ostelsheim, localitate din landul Baden-Wurttenberg, din sud-vestul Germaniei, într-o şedinţă solemnă a consiliului municipal organizată vineri seară, transmite sâmbătă dpa, citată de Agerpres.

Alshebl a fugit din Siria din cauza războiului în urmă cu opt ani. În aprilie 2023, cetăţenii orăşelului Ostelsheim, cu o populaţie de 2.500 de locuitori, l-au ales primar cu o majoritate absolută de 55,41%.

Reţeaua Tinerilor Primari a anunţat că nu ştie să mai existe vreun alt refugiat care să fi ajuns în Germania în 2015 şi care să fie în prezent primar al unei municipalităţi germane. Nicio altă persoană cu rădăcini siriene nu a mai candidat pentru o poziţie de primar în acest land german, potrivit Asociaţiei Municipale din Baden-Wurttemberg. 

Situația refugiaților din Germania

În Germania sosesc mulţi oameni traversând Marea Mediterană şi statele Balcanilor de Vest. Din ianuarie până în august 2022, au fost depuse în premieră la Oficiul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi (BAMF) 115.402 solicitări de azil, scrie dw.com. În 2021, în acelaşi interval de timp, au fost depuse 85.230 de astfel de solicitări, creşterea fiind de 35,4 la sută.

Dintre solicitanţii de azil din 2022, 34.005 sunt sirieni, 19.730 sunt afgani, 10,288 sunt irakieni. 16.937 din solicitări au fost depuse în numele unor copii născuţi în Germania, cu vârste sub un an.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare a opiniei INSA pentru ziarul Bild am Sonntag, majoritatea cetățenilor germani, 51%, consideră că țara lor primește prea mulți refugiați. Alți 33% consideră că numărul este adecvat și doar 11% dintre respondenți consideră că Germania ar trebui să primească mai mulți oameni.

Germania se confruntă cu o criză a migrației în curs de desfășurare, peste 1,2 milioane de oameni sosind în țară anul trecut. În timp ce majoritatea sunt din Ucraina, s-a înregistrat și o creștere a solicitanților de azil din țări non-europene.

Doar o treime dintre refugiații ucraineni din Germania mai plănuiesc să se întoarcă acasă după terminarea războiului

Într-un sondaj realizat de Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF), doar 34% dintre respondenții ucraineni au dezvăluit că vor pleca acasă imediat după război, conform RMX.

Aproximativ 2% au declarat că plănuiesc să rămână în Germania cel puțin un an după încheierea conflictului, în timp ce 11% și-au dezvăluit intenția de a rămâne în Germania pentru mai mulți ani. În mod semnificativ, mai mult de un sfert (26%) dintre respondenți au spus că nu au de gând să se întoarcă în Ucraina și că vor să rămână în Germania pe termen nelimitat.

Peste 1 milion de refugiați ucraineni s-au mutat în Germania de la izbucnirea războiului, în februarie anul trecut. Cifrele recente sugerează numărul este de 1.055.323, o cifră mai mică decât în Polonia, care are 1,55 milioane de refugiați înregistrați și Rusia cu 2,85 milioane de refugiați. 

Image by vecstock on Freepik

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel