Reforma UE. Propunere de dezbatere în Parlament. Poziția României
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că în România este extrem de importantă organizarea unei dezbateri parlamentare despre viitorul Uniunii Europene, nu atât în perspectiva summitului de la Roma, cât în cea a preluării de către țara noastră a președinției UE în 2019, când se va finaliza Brexit-ul.
”Președintele Comisiei Europene a prezentat un plan, cinci scenarii în ce privește reforma UE. Este un subiect care trebuie discutat mult mai pe larg, analizat și argumentat, dar eu cred că în România, în acest moment, ar fi extrem de importantă organizarea unei dezbateri parlamentare despre viitorul Uniunii Europene, cum văd partidele politice, cum văd cu toții ceea ce urmează și care ar trebui să fie poziția României. Din acest punct de vedere împreună cu colegii mei vom analiza cum putem să declanșăm o dezbatere parlamentară. Există posibilitatea ca un grup parlamentar să ceară o dezbatere invitând primul ministru sau un anumit ministru în Parlamentul Românii și anunțând un subiect și o tematică. Săptămâna viitoare nu e posibil, fiindcă trebuie o pregătire de cel puțin o săptămână, dar peste două săptămâni sau peste trei putem lansa o astfel de dezbatere. Fiindcă consultările la Palatul Cotroceni sunt importante, dar nu sunt consultări publice și sunt foarte limitate ca și timp și sunt extrem de importante. Dar e treaba președintelui, nu e treaba partidelor când și cum se fac consultări la Cotroceni, dar o inițiativă parlamentară, o solicitare de dezbatere în parlament este binevenită, fiindcă există în acest moment multe subiecte care trebuie dezbătute”, a declarat joi Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș.
Liderul UDMR a spus că România nu trebuie să rămână la periferia Uniunii Europene din punct de vedere politic și economic și nici să fie o ”țară invizibilă”, iar din acest motiv este necesară o dezbatere în perspectiva reformării Uniunii Europene, conform Agerpres.
[citeste si]
Propunerea lui Kelemen Hunor vine pe un fundal plin de polemici cu privire la reforma UE. Franța și Germania s-au poziționat deja pentru o Europă cu două viteze pe care România o respinge. Pe plan local, liderul PSD Liviu Dragnea s-a pronunțat împotrivă, pe Facebook: "#România trebuie să aibă un statut egal cu toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Nu putem accepta o Europă cu mai multe viteze".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News