Reforma pensiilor din Franţa merge mai departe, în ciuda protestelor. Preşedintele Macron vrea vot în Adunarea Naţională
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Emmanuel Macron
Facebook Emmanuel Macron
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că "doreşte să se meargă la vot" în Adunarea Naţională pentru reforma pensiilor, după opt zile de greve şi proteste. 

Preşedintele Macron doreşte joi un vot în Adunarea Naţională, a declarat Palatul Elysée miercuri seară, după o întâlnire a şefului statului cu premierul Elisabeth Borne şi cu miniştri.

"Trebuie să mobilizăm toţi parlamentarii în spiritul responsabilităţii","consultările vor fi reluate şi mâine pentru continuarea mobilizării", se afirma în anturajul preşedintelui în ajunul acestui vot decisiv şi încă nesigur din cauza incertitudinii cu privire la existenţa unei majorităţi favorabile reformei.

Preşedintele nu plănuieşte "în această etapă" ca reforma să fie adoptată prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea unui text fără vot, conform mai multor surse din tabăra prezidenţială, scrie Agerpres.

Creşterea vârstei de pensionare, cea mai contestată măsură



Deputaţii şi senatorii au ajuns miercuri la un acord cu privire la o versiune comună a proiectului în litigiu, care conţine cea mai contestată măsură, creşterea la 64 de ani a vârstei legale de pensionare. Joi, textul va fi supus votului în Senat, unde este de aşteptat ca majoritatea de dreapta şi centristă să îl aprobe fără mari surprize, apoi în Adunarea Naţională, unde tabăra prezidenţială nu are majoritate absolută. Aici votul este incert. Deşi partidul de dreapta Les Republicains spune că vrea să adopte reforma, mulţi rebeli din rândurile sale menţin suspansul.

Cele opt principale sindicate franceze, care se opun proiectului de lege, vor susţine joi o conferinţă de presă în faţa Adunării Naţionale pentru a încerca să influenţeze votul.

Din 19 ianuarie, milioane de francezi au manifestat pentru a-şi exprima opoziţia faţă de această reformă. Miercuri a fost a opta zi de mobilizare.

Creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani cristalizează furia celor care se opun acestei reforme, care o consideră "nedreaptă", în special pentru femei şi salariaţii cu locuri de muncă grele.

Guvernul francez a ales să majoreze vârsta legală de pensionare pentru a răspunde unei deteriorări financiare a fondurilor de pensii, precum şi îmbătrânirii populaţiei. Franţa este una din ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică.

Preşedintele Macron şi-a pus în joc o parte importantă din creditul său politic prin susţinerea acestei reforme, măsură emblematică a celui de-al doilea mandat al său şi un simbol al dorinţei sale declarate de reformare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel