Reforma pensiilor, ce s-a discutat la Bruxelles despre creșterea vârstei de pensionare. Marius Budăi confirmă: Parțial adevărat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
În cel mult două zile, reforma pensiilor negociată la Bruxelles va fi pe masa coaliției de guvernare.

Marius Budăi, ministru al Muncii, a vorbit despre ce urmează din punct de vedere al Legii Pensiilor. El a fost la Bruxelles și spune că nu este singura dată când o face, ci singura când se vorbește despre asta. Ministrul susține, în intervenția de la Antena 3,  nevoia unei reforme a pensiilor, una ”corectă, care să rezolve inechitățile, să țină cont de evoluția macro-economică din țara noastră și din UE și care să aibă un sistem predictibil - după ce rezolvăm inechitățile și creștem nivelul pensiilor din România - să avem și un nivel predictibil de indexare”. Marius Budăi afirmă că aceste principii le-a pus pe masa discuțiilor de la Bruxelles. 

Despre existența unei noi formule de calcul a pensiilor, conform căreia să fie luate în calcul toate veniturile câștigate în câmpul muncii, Marius Budăi spune că indicatorul este nedrept să fie acolo pe 50 ani, afirmând și că nu s-a solicitat introducerea unui alt indicator în loc: ”Face parte din legea 127, aprobată din 2019”.

Referindu-se la pensiile speciale, întrebat despre măsura creșterii vârstei de pensionare, pentru cei intrați în sistem după 2018, la 65 de ani, Marius Budăi a răspuns: ”Este parțial adevărat. În una, maximum două zile, am ambiția să prezint liderilor coaliției tot ceea ce am discutat cu Comisia Europeană și să închidem acest jalon”. 

Ministrul a mai spus că mai sunt câteva aspecte tehnice solicitate de Comisia Europeană pe care acum ”le așterne pe hârtie”. ”Eu cred că vom îndeplini jalonul” a declarat Marius Budăi. 

Citește și: Lovitură! Raportul Băncii Mondiale, așteptat de ministrul Budăi, recomandă creșteri de impozite pe linie și eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a ajuns, luni, la Bruxelles, unde au avut loc negocierile cu oficialii Comisiei Europene pe tema reformării sistemului de pensii din România, în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. "Va fi o primă discuţie pe sistemul de pensii după ce s-a primit raportul de la Banca Mondială pe amendamentele aprobate de Senat. Sunt discuţii obişnuite şi permanente. Nu se va stabili acum nimic. Nu vii de la o primă întâlnire cu răspunsuri" declara el înainte de discuțiile cu oficialii europeni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel