Data publicării:
Reformă în economie. Câciu: A rămas un fel de linie roșie, cum îi place lui Rareș Bogdan mereu să spună
„Reformele la care România s-a angajat trebuie făcute!” - este semnul puternice transmis, joi, de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
„Apelul meu este la parteneriat, la discuții și la accelerarea unor acțiuni. Nu trebuie să mai lăsăm lucrurile să ne lovească și de fiecare dată să constatăm că suntem slabi. Nu! Și partea politică să facă un pact. Reformele la care România s-a angajat trebuie făcute! Va trebui să avem acest curaj și să mergem accelerat spre reforme, reformă economică, reformă bugetară, reforme structurale pe alte domenii”, a spus, joi, 2 iunie, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
„Reformele sunt așteptate. Și cele care vizează consolidarea fiscală. Ele au început. În ceea ce mă privește, la Ministerul de Finanțe lucrurile sunt avansate. Pe ceea ce înseamnă angajamente din PNRR chiar sunt închise pentru trimestrul II. Sunt provocări. Reformele nu se vor face, dacă se rămâne la nivelul de emoție. Eu sunt mai sincer. Noi trebuie să fim raționali și să nu uităm ce obiective avem”, a subliniat Adrian Câciu.
„Apariția conflictului (n.r. cu referire la războiul din Ucraina) a dus la emoție mare. S-a văzut. Prima parte a fost pentru sprijinul cetățenilor din Ucraina, societatea românească a răspuns foarte bine. Dar un lucru a rămas ca un fel de linie roșie, cum îi place domnului Rareș Bogdan mereu să spună linii roșii. Nu renunțăm la reforme! Să știți că reformele se puteau face și în criza trecută. Dar s-a lăsat puțin pedala, am ajuns să facem PNRR pentru a ne obliga la reforme. Se puteau începe și atunci. Se puteau începe și înainte de criza pandemică”, a mai zis Adrian Câciu.
Nu se va renunța la reforme, a subliniat ministrul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.
Piața de capital: reglementări și facilități menite să dezvolte piața de capital
Semnal puternic pentru piața de capital din România. Adrian Câciu: Țara noastră trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată în zona economică
„Piața de capital din România s-a dezvoltat încet. A avut rezultate foarte bune în 2021. Din punctul meu de vedere, este o piață care are o serie de ancore foarte puternice. Într-o situație ca cea trăită acum, este supusă unor provocări majore, având în vedere incertitudinile de pe piețele globale. Dar ceea ce văd în zona de capitalizare a Bursei de Valori București nu poate decât să ne încurajeze să muncim în continuare. Pașii făcuți până acum au fost destul de lenți. Nu cred că s-a avansat puternic. Este un regret, dar, totodată, o provocare să facem pași mai rapizi. Sunt anumite elemente pe care să le accelerăm, dincolo de strategia pentru piațele de capital, care, în două săptămâni, va fi stabilită ca proiect de act normativ, astfel încât să avem predictibilitate pe zona de dezvoltare a pieței de capital. Încercăm să diversificăm ofertele, dar și o întreagă susținere din perspectiva statului și a instituțiilor care pot să ajute la atragerea de investitori”, a spus, joi, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.
„Motivul pentru care încă există întârzieri în investiții este legat și de modul în care este construită economia românească. Trebuie să avem un moment de sinceritate. Dacă vrem să avem capital puternic, companii care să fie finanțate prin bursă, trebuie să înțelegem că România trebuie să aibă o clasă de mijloc dezvoltată în zona economică”, a mai spus ministrul Adrian Câciu.
„Eforturile vor fi mari”, a subliniat acesta. „Pot să vă asigur că elementele de ajustare care vin ca efect al provocărilor din exterior vor fi temperate din perspectiva noastră, astfel încât investitorii să aibă o piață sigură de capital”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News