Reforma fiscală. Ministerul lui Boloș, precizări de ultimă oră despre taxe, impozite și facilități fiscale/ Reacția lui Marcel Ciolacu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministerul de Finanțe a transmis un mesaj de ultimă oră cu privire la reforma fiscală. 

UPDATE: 

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat: ”Exclud categoric toate speculațiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creșteri de taxe. Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliție! Din acest motiv, le-am cerut miniștrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri și cu societatea civilă. Le solicit totodată să fie mai atenți la comunicarea pe acest subiect! Nimeni nu are dreptul să-și dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României! Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piață inițiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliție, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancționată!”. 

Măsurile vehiculate în spațiul public, dintr-un document vechi

”Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a majora taxe și impozite, precum și de a elimina anumite facilități fiscale, Ministerul Finanțelor precizează cã informațiile prezentate provin dintr-un document vechi de lucru și nu reprezintă planurile actuale ale Guvernului.

În acest moment, Ministerul Finanțelor se află în dialog cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluții care sã ducă la dezvoltarea economică, precum și la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fără însă a fi stabilite un set de măsuri care să facă obiectul unei reforme fiscale.

De asemenea, precizăm faptul cã orice schimbare fiscală semnificativă va fi anunțată oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilă înainte de a fi adoptată în Guvern” arată un comunicat de ultimă al Ministerului de Finanțe. 

Precizările vin în contextul în care la 1 septembrie, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, este așteptat cu un anunț cu privire la măsurile viitoare pentru reducerea cheltuielilor fiscale. 

Marcel Ciolacu, premierul României, este cel care a făcut anunțul. Prim-ministrul afirmă că este nevoie de o digitalizare a infrastructurii fiscale pentru o mai bună analiză şi coordonare.

"Pe 1 septembrie o să venim şi o să prezentăm, nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Tot spun, unii au râs când am spus că ne trebuie o Românie ordonată, cu adevărat trebuie şi coordonată. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar şi ne arată cifrele şi analizele. Să ai aceste analize în timp real îţi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri, dar să fie cuantificate în timp” declara Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Buzău, conform Agerpres. 

Din nou, în urma discuțiilor cu Comisia Europeană, se vorbește despre noi eliminări de excepții fiscale. 

”Nu poţi să dai excepţii, (...) să spui 'sunt excepţii pe viaţă', că atunci nu mai avem Cod Fiscal şi normal că acest lucru ne-a spus Comisia: nu puteţi trăi într-o lume de excepţii în funcţie de interesul unui grup de oameni sau o abordare sau o datorie a unui partid sau altul. Ce vă spun cu certitudine, medicamentele, alimentele, lucruri deja discutate la Comisie vor rămâne la 9%”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Și la sfârșitul anului trecut s-au eliminat unele excepții fiscal-bugetare, iar discuția, de asemenea, a început din septembrie, fiind tranșată până la finalul anului, astfel încât schimbările să se aplice de la 1 ianuarie. Se pare că, de această dată, urmează să fie eliminate noi excepții fiscale, pe lângă cele eliminate în urmă cu un an. Premierul nu a oferit detalii. 

În septembrie 2023, Marcel Ciolacu declara: ”Noi avem excepții. Eu nu mai suport cuvântul excepții. De când sunt prim-ministru mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informații de la Finanțe cu privire la excepții la excepții. Nu se poate aşa ceva! Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate în 100 de acte normative”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel