Referirile lui Iohannis la PSD în bilanțul de președinte. Ce reproșuri a făcut
Klaus Iohannis și-a făcut joi, la Cotroceni, bilanțul primului mandat de președinte.
Klaus Iohannis a vorbit despre provocările și pericolele ca țara noastră să iasă de pe traiectoria democratică și proeuropeană, dar și despre ce a făcut pentru a opri aceste demersuri, în conflictul cu PSD. Președintele a făcut mai multe referiri la PSD pe care vi le prezentăm mai jos:
1. În conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2015‐2019, precum și ale Planului de implementare a Strategiei, Președintele României a aprobat, încă din toamna anului 2015, revizuirea cadrului legislativ în domeniul securității naționale de către instituțiile din sistemul de securitate națională, având la bază o analiză a principalelor acte normative pe linia apărării țării și securității naționale. Din totalul de circa 80 de acte normative, multe au fost elaborate în anii '90. Procesul de revizuire însă nu s‐a finalizat, fiind blocat de fosta putere PSD în anul 2016.
2. În același spirit, ghidat permanent de principiile integrității și profesionalismului, Președintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea unui prim‐ministru de către partidul câștigător al alegerilor parlamentare din 2016 (Sevil Shhaideh din partea PSD) și a solicitat demisia unor prim‐miniștri care, prin activitatea lor trecută sau curentă, încălcau aceste principii (Victor Ponta în 2015, Viorica Dăncilă în 2018). Pe aceleași criterii, Președintele Iohannis a respins multe nominalizări de miniștri PSD, începând chiar cu anul 2015.
3. Din cauza incapacității manageriale și administrative manifestată la nivelul Guvernului României și al Ministerului Apărării Naționale, din perioada guvernării PSD‐ALDE, prevederile din legile succesive ale bugetului de stat pentru anii 2017, 2018 și 2019 nu au creat efectele pozitive scontate. Un prim factor destabilizator a fost acela că, în aproape trei ani de guvernare a coaliției PSD‐ALDE, la conducerea Ministerului Apărării Naționale s‐au schimbat patru miniștri, situație manifestată și la nivelul structurii responsabile de angajarea resurselor destinate înzestrării Armatei, respectiv Departamentul pentru armamente din Ministerul Apărării Naționale.
4. Deși aveau obligația, potrivit deciziei Consiliului Suprem de Apărare a țării, de a revizui Strategia industriei naționale de securitate și, ulterior, de a prezenta periodic stadiul implementării acesteia, în timpul guvernării PSD‐ALDE, Guvernul României și Ministerul Economiei nu au îndeplinit aceste sarcini, solicitând în fiecare an replanificarea.
5. În cursul ultimilor trei ani, în perioada guvernării PSD‐ALDE, s‐au constatat o serie de disfuncționalități privind activitatea de avizare a proiectelor de acte normative sau de organizare și funcționare a instituțiilor cu responsabilități în domeniul securității și apărării, care au avut un impact negativ asupra eficienței și eficacității funcționării unor instituții din domeniul securității naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News