Referendumul lui Băsescu a fost respins de Parlament
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Plenul reunit al Parlamentului a respins, marți,   propunerea președintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi. Decizia Parlamentului are doar un rol consultativ și nu poate influența decizia președintelui.

La şedinţa Parlamentului în care se discută scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la organizarea unui nou referendum privind Parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi, senatorul PNL Ioan Ghise a cerut de mai multe ori cuvântul invocând o procedură, iar Zgonea a refuzat solicitându-i să menţioneze articolul din Regulament pe care îl vizează

 În final, lui Ghişe i-a fost dat cuvântul, acesta arătând că Parlamentul reprezintă suveranitatea poporului şi că la precedentul referendum de suspendare a preşedintelui nu a finalizat procedura. Potrivit lui Ghişe, la referendumul din 2012 Parlamentul trebuia să decidă procedura de urmat, iar Parlamentul nu a făcut acest lucru.

 "Acum, un cetăţean român vine să ceară referendum, dar nu are competenţă, pentru că nu a fost finalizată procedrura referendumului de atunci", a susţinut Ghişe.

"Emoţionantă şi interesantă prezentarea de la articolul X+2", a replicat Zgonea.

UDMR s-a  abţinut de la vot

Grupurile parlamentare ale UDMR s-au abţinut, marţi, de la votul asupra solicitării preşedintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum naţional, considerându-l inoportun.

 "Nu contestăm dreptul preşedintelui, un drept constituţional de a solicita organizarea unui referendum, aşa cum a mai făcut în trecut, dar credem că în temele pe care le-a ales, teme în care deja s-a organizat referendum, este inoportun. Deci lipseşte oportunitatea unui nou referendum. Din acest punct de vedere, grupurile reunite ale UDMR se vor abţine şi nu vor vota un aviz favorabil, considerând că nu există un temei şi nu există oportunitatea pentru organizarea unui referendum", a declarat, în plenul reunit al Parlamentului, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel