Data publicării:
• Referendumul din Republica Moldova a trecut. Chirieac explică avantajul integrării statului în UE
După datele pe care le avem în prezent, referendumul constituțional pentru aderarea Republicii Moldova la UE a trecut. Până la această oră, au votat circa 1,53 milioane de cetățeni. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat semnificația referendumului.
Întrebarea la care moldovenii au răspuns astăzi cu "DA" sau "NU" este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Analiza lui Chirieac - nu e totuna o zonă gri cu un stat membru UE
"Moldova este subiectul unui război hibrid, pe față, al Federației Ruse, care nu concepe ca acest mic stat (că el este, la ONU, stat independent și suveran) să iasă din sfera sa de influență.
Sponsorizează de 35 de ani Transnistria, enclava aceea, tocmai ca să controleze de acolo Republica Moldova.
Dar uitați, cu toate eforturile, eu sunt convins că referendumul pentru Europa trece (...). S-au cheltuit circa 130 de milioane de dolari pentru a obstrucționa referendumul. Nu s-a reușit (...).
Au încercat să o saboteze în fel și chip pe Maia Sandu. Chiar dacă au încercat, oricum serviciile care se ocupă de protecția doamnei Maia Sandu și-au făcut datoria, pentru că probabil că nu s-ar da înlături (n.r., cei care nu o mai doresc pe actuala președintă) s-o înlăture fizic pe doamna Maia Sandu.
Sunt peste 51% de votanți acum în Republica Moldova.
Dacă referendumul este trecut (și eu cred că este trecut), s-ar putea ca doamna Maia Sandu să câștige din primul tur, ceea ce ar liniști mult lucrurile în Republica Moldova", arată Bogdan Chirieac.
"Și România și Uniunea Europeană, dar și Statele Unite au fost și sunt extrem de prezente la Chișinău. România în anii '90 nu s-a bucurat de o asemenea prezență.
Slavă Domnului că s-a bucurat Republica Moldova. Referendumul este important nu doar pentru Republica Moldova. Este în primul rând important pentru România. Nu e totuna să ai acolo o zonă gri, cum e Republica Moldova acolo, sau să ai un stat membru al Uniunii Europene (...). Am fi două state românești în Uniunea Europeană.
Avantajul (dacă e un avantaj), este că Republica Moldova e o țară mică, cu populație puțină. E ușor de integrat. Uitați-vă la țările baltice - cât de ușor s-au integrat. Toate programele europene prin care România a trecut sau trece, de la digitalizare până la infrastructură, pot fi lesne aplicate acolo, în Republica Moldova", conchide Bogdan Chirieac într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News