Data actualizării:
Data publicării:

Referendum suspendare Iohannis. Cristian Bușoi, întrebare-cheie despre actualul PNL

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
Cristian Busoi
Cristian Busoi

Cristian Bușoi, președintele PNL București și unul dintre cei mai activi europarlamentari pe probleme de sănătate de la Bruxelles, are o primă poziție după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA, dar și despre o eventuală suspendare a președintelui Klaus Iohannis de către alianța PSD-ALDE.  

PNL trebuie să fie radical-antiPSD Va afecta electoral pe Klaus Iohannis și inclusiv PNL, revocarea șefei DNA ?

Cristian Bușoi: Președintele a făcut ce era corect și a dat curs și unei discuții politice de la nivel european, de respectare a deciziei CCR. Lupta cu PSD pe care îi reproșează mulți că nu a dus-o la un nivel isteric, de angajament politic total – ceea ce nu trebuie să facă un președinte - este mărginită și de faptul că președintele are resurse instituționale limitate. Ce să-i faci unei majorități parlamentare care legiferează pe bandă rulantă, decât să-i încetinezi procesul de trecere a legilor și să-i obstrucționezi abuzurile – iar președintele Iohannis a oprit PSD, pe tot ce înseamnă Legile Justiției și pe toate acțiunile abuzive. Discursul public pe tema DNA este foarte împărțit și există și o mare tensiune în societate, dar președintele Iohannis a jucat corect, deși PSD a jucat total incorect. Înțeleg că sunt partide care își doresc un președinte mai angajat politic, am avut un președinte angajat politic 10 ani și nu a ieșit bine deloc.

Bușoi: Întrebarea este dacă la un referendum de suspendare a președintelui, cât de pregătit ar fi PNL organizatoric, așa cum este PNL acum.

Traian Băsescu a trecut prin două suspendări, dar atunci PDL era o mașinările politică bine organizată. Considerați că PNL îl poate susține pe Klaus Iohannis din punct de vedere al încercării pe care o presupune un referedum de suspendare ?

Cristian Bușoi: În mod categoric PNL ar fi angajat total în susținerea președintelui Iohannis dacă s-ar pune problema unui referendum de suspendare. Întrebarea este dacă la un referendum de suspendare a președintelui, cât de pregătit ar fi PNL organizatoric, așa cum este PNL acum. Avem competiție electorală care ia din electorat și suntem încă într-un efort de organizare internă cu discuții și chiar tensiuni care nu ne ajută. Legat de acuzațiile PSD: PSDiștii caută nod în papură președintelui. Există o hotărâre a Curții Constituționale vizând supendarea din funcție a funcționarului care este trimis în judecată, pentru a nu exista suspiciuni în exercitarea funcției publice, chiar și dacă nu există o condamnare definitivă. Domnul Dragnea are o condamnare definitivă și a doua condamnare în primă instanță și stă liniștit la Camera Deputaților. Domnul Dragnea încalcă Constituția în fiecare zi și nimeni nu se sinchisește, ca așa e când ai majoritate.

Există o tensiune în interiorul PNL din cauză că la nivel de conducere sunt, de exemplu, opinii diferite față de primari pe tema codului administrativ, de exemplu ?

Cristian Bușoi: Există tensiuni și discuții și aici trebuie cred găsit un punct de echilibru între ce este nevoie pentru a susține primarii PNL și ce este corect politic să facem ca strategie politică viabilă pentru a ne opune PSD. PSD are viclenia să amestece lucruri corecte cu lucruri incorecte, trebuie abilitate politică pentru a separa ce este util. Sunt de acord cu ce a declarat primarul Robu: codul administrativ trebuie perfecționat, dar ce este acum este un pas ca să fie clarificată legislaţia administraţiei publice, deci nu trebuie respins totul în bloc.

Acum două săptămâni Liviu Dragnea era la a doua condamnare și apoi, ratarea moțiunii de cenzură a dus la revigorarea lui Liviu Dragnea și a PSD. Nu trebuia mai bine gândit de către PNL demersul moțiunii?

Cristian Bușoi: În primul rând, susțin total abordarea lui Ludovic Orban de angajare totală a PNL împotriva PSD, PNL trebuie să fie cel mai anti-PSD partid și să convingă oamenii că este alternativă la guvernare. Orice moțiune de cenzură picată este un eșec al Opoziției. Judecând acum, la rece, da, moțiunea putea fi mai atent planificată din perspectiva negocierilor pentru a crește șansele de fisurare a majorității. PSD nu ieșea de la guvernare, schimbarea guvernului Dăncilă necesita probabil acceptarea de către Opoziție a unui premier de centru-stânga. Acum însă vorbim de pomană, acțiunea s-a consumat, mergem înainte și sper, învățăm din greșeli.

Se discută mult despre importanța București pentru electoratul antiPSD. În acești doi ani de mandat ai Gabrielei Firea, a reușit PNL să creeze o alternativă la administrația PSD-Firea ?

Cristian Bușoi: PNL a reușit în doi ani să redevină o forță de opoziție în București. Acum doi ani, după alegerile locale, organizația PNL București era practic nefuncțională și foarte departe de a pune probleme administrației PSD-Firea. De doi ani de zile PNL se luptă în București cu administrația PSD-Firea și eu fac asta de 2 ani - chiar de după alegeri imediat, când nimeni nu prea mai avea chef de lupte cu doamna Firea - și am dat un semn clar că PNL este principalul adversar radical antiPSD, dar cu picioarele pe pâmânt. Nu a fost ușor pentru că culmea, cele mai puternice atacuri PNL le-a primit în București de la USR, care au vrut să ne ia electoratul. Asta a fost în acești doi ani. Trebuie să stabilim candidații la primării în București pentru a da o miză organizației și pentru a menține lupta cu PSD și mai strânsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel