Data publicării:

REFERENDUM Roșia Montană. Dosarul care zdruncină coaliția de guvernare. Miza: milioane de dolari

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Roșia Montană
Roșia Montană

Dosarul Roşia Montană aprinde din nou spiritele în Coaliţie. Mizele acestuia sunt foarte mari, adică peste 4 miliarde de dolari care putea fi pierdute de statul român.

Premierul Florin Cîţu nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi nici nu a înaintat vreo propunere cu privire la acest subiect, precizează, miercuri, biroul de presă al Guvernului.

Sursa citată afirmă că declaraţiile atribuite premierului referitor la această temă sunt false, subiectul fiind discutat "strict la nivelul coaliţiei".

"Premierul Florin Cîţu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect şi nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană. Prin urmare, declaraţiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană sunt false. Menţionăm că tema a fost discutată strict la nivelul coaliţiei. În acest context, Guvernul României face apel la respectarea acurateţei informaţiilor", menţionează biroul de presă al Executivului.

Precizările, adaugă aceeaşi sursă, vin în contextul informaţiilor "lansate în spaţiul public de Greenpeace" referitor la o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roşia Montană şi la implicarea premierului în acest demers.

Ar trebui întrebată populația ce părere are despre acest subiect

Dosarul Roşia Montană are o miză uriașă, adică peste 4 miliarde de dolari ar putea fi pierdute de statul român. Retragerea dosarului includerii Roşiei Montane în UNESCO este una din soluţiile luate în calcul pentru evitarea plăţii unor despăgubiri uriaşe în procesul pe care statul român îl are cu Gabriel Resources, în care sunt cerute 4,4 miliarde de dolari, ca urmare a respingerii legii prin care putea începe exploatarea zăcământului de aur din zonă.



În acest context, jurnalistul Val Vâlcu este de părere că ar trebui întrebați românii ce își doresc și, astfel, majoritatea să decidă

Este vorba de democrația participativă, de a întreba oamenii, de implicarea lor. O minoritate, un grup de activiști, și un grup restrâns de politicieni consideră că la Roșia Montană nu trebuie să se facă exploatare minieră. Același grup de activiști au dorit includerea sitului pe lista UNESCO.

România este gata să plătească despăgubiri: peste 4 milioane de dolari pentru că se schimbă un contract, contract care nu a fost invalidat de justiție. Nu s-a descoperit fraudă, corupție, așadar contractul este în vigoare.

În momentul în care românii decid că preferă să plătească peste 4 milioane de dolari pentru că se încalcă un contract și se aleg cu o zonă UNESCO este perfect și corect. Dar problema tocmai aceasta este: că majoritatea nu a decis. Subiectul Roșia Montană nu a fost supus unui referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel