Data actualizării:
Data publicării:

REFERENDUM România. Borza: Falsă problemă! Teme mult mai importante pentru România

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Politica
WhatsApp
Remus Borza
Remus Borza

Deputatul independent Remus Borza a vorbit, joi, în cadrul emisiunii "Borza Analytica", despre temele ce ar trebui propuse pentru o consultare populară.

Referindu-se la "Referendumul pentru familie", Remus Borza a spus că este o inițiativă cetățenească cu un număr impresionant de semnături, 3 milioane. "Pe 9 mai 2017, Parlamentul, cu o largă majoritate, a adoptat inițiativa cetățenească privind revizuirea alin. 1 al art. 48 din Constituție, în sensul în care familia se întemeiează pe căsătoria liber consfintiță dintre un bărbat și o femeie. În fond, e o falsă problemă tema referendumului pe definirea familiei. Sunt teme mult mai importante care ar putea face obiectul unei consultări populare, precum tipul de republică, adoptarea monedei unice, unirea cu Republica Moldova", a spus deputatul Remus Borza.

"Să tranșăm"

"În 30 de ani, noi am funcționat cu frâna trasă, într-un perpetuu război fratricid între Palatul Victoria și Cotroceni. Câtă vreme puterea executivă este împărțită constituțional între premier și președinte, atât locatarul de la Cotroceni, cât și cel de pe Victoriei, va dori fiecare mai multă putere pentru el. Din această bicefalitate a puterii executive, au rezultat și s-au perpetuat, de-a lungul anilor, nenumărate conflicte, dispute și polemici între palate. De câștigat, nu a câștigat nimeni. Dar a pierdut țara. Pentru a ieși din acest spirit de frondă, din această logică a confruntărilor sterile a orgoliilor și ambițiilor politice, ar trebui să tranșăm tipul de republică pe care ni-l dorim: prezidențială sau parlamentară.

Dacă poporul se pronunță că trebuie să dăm puteri sporite președintelui, nimeni nu va putea ulterior să-i limiteze prerogativele șefului statului, cum se încearcă în prezent prin tot felul de inițiative legislative. Avem un model de succes, Statele Unite ale Americii, că tot suntem într-un parteneriat strategic cu cea mai mare putere economică și militară a lumii. În State președintele este și șeful Guvernului, având prerogative extinse, inclusiv, cum s-a văzut săptămâna trecută, de a bombarda o țară fără acordul Congresului", a declarat deputatul.

"Sau poate ne dorim o republică parlamentară. Germania, în acest caz, este cel mai bun exemplu. Președintele are un rol mai degrabă protocolar, puterea executivă fiind exercitată de Cancelar. Noi, în '91, indeciși, cum am fost dintotdeauna, am ales o variantă de compromis. Republica semi-prezidențială. O struțo-cămilă care și-a arătat cu prisosință limitele, eșecurile și disfuncționalitățile. Acest tip de republică este larg răspândit în țările bananiere. Cel puțin pentru moment, România nu face parte din Uniunea Africană, ci din Uniunea Europeană", a spus Remus Borza.

Răspunsul complet, mai jos:

Youtube video image

INTERVIUL INTEGRAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel