Referendum. Patriarhia Română, mesaj după afişarea rezultatelor
Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a "familiei binecuvântate de Dumnezeu", în urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, şi susţine că atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată.
"În urma invalidării referendumului din 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română îndeamnă la unitate spirituală şi la apărarea în continuare a familiei binecuvântate de Dumnezeu. Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxă Română şi-a împlinit misiunea ei civică şi morală în spaţiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu. În acest sens, mulţumim celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot", se afirmă într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.
Potrivit sursei citate, atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public.
"Posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii"
"Deşi referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român. În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine", se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.
La referendumul pentru redefinirea familiei au votat 20,96% dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, disponibile la ora 9,00, anunţate luni dimineaţa. Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la urne a fost de 3.778.716. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul 'DA' a fost de 3.461.581 (91,61% din numărul participanţilor), numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul 'NU' - 242.671 (6,42%), iar numărul voturilor nule - 74.414 (1,97%). Din totalul de 19.040 de secţii de votare, au fost centralizate, până luni la ora 9,00, rezultatele de la 18.724 de secţii (98,3%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News