Referendum istoric în Cuba: Se schimbă Constituția
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Cuba
Cuba
Noua Constituţie a Cubei va recunoaşte piaţa, proprietatea privată şi investiţiile străine ca aparţinând economiei ţării, supusă din 1962 embargoului american.

Acceptarea activităţii private fără a se renunţa la socialism este una din principalele schimbări ale noii Constituţii cubaneze, care va fi supusă aprobării prin referendum duminică şi care limitează, de asemenea, deţinerea funcţiei prezidenţiale la două mandate de câte cinci ani, informează vineri AFP. Noua Constituţie recunoaşte piaţa, proprietatea privată şi investiţiile străine ca aparţinând economiei ţării, supusă din 1962 embargoului american. Ea conferă o bază legală adaptării modelului economic cubanez, iniţiată în 2008 de preşedintele Raul Castro, care a permis ca cetăţenii să poate începe activităţi private.

Caracter socialist al sistemului politic

Astăzi numărul întreprinzătorilor cubanezi este de 591.000 de persoane, reprezentând 13% din forţa de muncă a ţării. Noile prevederi constituţionale reafirmă caracterul socialist al sistemului politic şi rolul conducătorului Partidului Comunist din Cuba (PCC, partid unic, al cărui prim-secretar este Raul Castro) 'în edificarea socialismului şi a progresului către o societate comunistă'. În prezent, Miguel Diaz-Canel este preşedintele Consiliului de Stat şi de Miniştri, însă conform noii Constituţii va fi preşedinte al Republicii şi va avea alături un premier.

'Crearea postului de prim-ministru în Cuba ţine mai mult de o logică a repartizării funcţiilor decât de perspectiva separării puterilor' în stat, explică pentru AFP Arturo Lopez-Levy, profesor la universitatea Gustavus Adolphus College din Minnesota. El citează alte 'experienţe ale monopolului Partidului Comunist', menţionând că 'premierii Chinei şi Vietnamului administrează în mod autonom sfera guvernamentală, dar poziţia lor este subordonată celor deţinute de preşedinte şi de prim-secretar sau de secretarul general al Partidului Comunist'.

Preşedintele este ales de deputaţi

După 60 de ani în care puterea a fost deţinută de fraţii Fidel şi Raul Castro, mandatul prezidenţial este stabilit acum la cinci ani, cu posibilitatea unei singure reînnoiri. Vârsta minimă pentru a candida este 35 de ani, iar cea maximă de 60 de ani pentru o primă candidatură. 'Limitarea mandatului prezidenţial este o schimbare foarte importantă pentru reînnoirea elitelor cubaneze', subliniază Arturo Lopez-Levy. Se menţine însă alegerea sa indirectă: preşedintele este ales de deputaţi, care sunt desemnaţi în cadrul unui scrutin popular, în care numărul candidaţilor este acelaşi cu cel al mandatelor.

După triumful revoluţiei din 1959, homosexualii au suferit din cauza discriminărilor, dar noua Constituţie a vrut să le întindă o mână, definind căsătoria ca uniunea 'dintre două persoane', fără a specifica sexul. Ca urmare a reacţiei de respingere din partea unei părţi a populaţiei şi a Bisericilor catolică şi evanghelică, guvernul a dat înapoi, definind căsătoria ca 'instituţie socială şi juridică' şi a lăsat în seama Codului familiei decizia de a include în următorii doi ani o referire la căsătoria homosexuală, care va fi supusă referendumului. Formularea protejează 'uniunile de fapt, fără a le lega de un anumit gen', apreciază deputata Mariela Castro, fiica lui Raul Castro, o veterană a susţinerii cauzei LGBT.

Citește și:

Nepotul lui Castro, criticat pentru viața de lux și călătoriile sale. FOTO

'Au pair' în SUA. Despăgubiri pentru angajații discriminați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel