Data publicării:

Reducerea TVA la 20% s-a făcut mai mult pe hârtie decât în preț

Autor: Alexandra Petrovici | Categorie: Economie
WhatsApp

TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 24 la 20%, însă la raft preţurile multor produse au rămas neschimbate faţă de luna decembrie. Fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu a făcut publice câteva fotografii care demonstrează că reducerea TVA nu se simte deocamdată în multe cazuri, informează B1 TV . Acelaşi lucru se întâmplă şi când vine vorba de servicii. Nici vorbă de scădere de tarife, spun taximetriştii, care susţin că preţurile practicate de ei pentru o cursă oricum nu au mai crescut din 2008.

Reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% ar trebui să ducă la scăderea preţurilor cu 3%. Cu toate acestea, în buzunarul românului de rând reducerea mult promovată de autorităţi se simte prea puţin sau deloc. Este necesară o simplă verificare a tarifelor afişate pe taxi-uri pentru a sesiza că nu s-a produs, pentru clienţi, nicio schimbare. La final de cursă, oamenii scot din portofel aceeaşi sumă ca anul trecut. O recunosc, senini, chiar taximetriştii.

”Nu, poate să creștem cumva tariful! La mine a rămas tariful ca la toată lumea, adică 1,39 km!”, a spus un taximetrist.

”Păi dacă noi trebuia să îl mărim din 2008, de când s-a făcut benzina 6 lei... Noi umblăm cu același preț, ce să mai reducem?”, a spus un altul.

Şi un tur al magazinelor dezvăluie acelaşi lucru. Reducerea TVA, chiar aplicată, nu schimbă cu mult, în bine, preţul la raft. Uneori chiar, nu-l schimbă deloc! O demonstrează un fost şef al ANAF, care a făcut singur proba. Sebastian Bodu a fotografiat produse înainte şi după reducerea TVA aplicată de la 1 ianuarie şi nu este nicio schimbare.

Unii români spun însă că simt diferenţa la un coş mai mare de cumpărături. Cei mai mulţi însă, nu percep vreo modificare a preţurilor odată cu acest an. Scăderea TVA de la 24 la 20% ar trebui să se reflecte inclusiv în factura la telefon, iar românii să plătească astfel mai puţin pentru convorbiri.

Modificarea cotei TVA aduce scăderi de taxe şi la documentele de şedere şi călătorie emise cetăţenilor străini. Contravaloarea permisului de şedere temporară sau permanentă este acum de 252 de lei, anunţă Inspectoratul General pentru Imigrări. Pentru paşaportul eliberat persoanelor fără cetăţenie, solicitanţii vor achita suma de 260 de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel