Reducerea expunerii la lumina nocturnă, o modalitate simplă de a reduce riscul de diabet - Studiu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Reducerea expunerii la lumina nocturnă poate fi o modalitate simplă de a reduce riscul de diabet, potrivit unui studiu.
 
 
 

În ultimii câțiva ani, cercetările au arătat că expunerea la lumină puternică pe timp de noapte are potențialul de a afecta negativ sănătatea unei persoane. De exemplu, numeroase studii au examinat legătura potențială dintre expunerea la lumina pe timp de noapte și riscul de diabet.

Un studiu publicat în luna noiembrie 2022 a constatat că expunerea la lumina artificială exterioară pe timp de noapte poate crește riscul unei persoane de a dezvolta diabet. Între timp, cercetările publicate în martie 2023 au indicat că expunerea la orice tip de lumină în timpul somnului poate crește riscul unei persoane de a face diabet, obezitate și hipertensiune arterială, în cazul celor cu vârstă înaintată.

O modalitate ieftină și ușoară de a întârzia sau de a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2

Acum, cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia confirmă faptul că există o posibilă corelație între expunerea la lumină puternică pe timp de noapte și un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, scrie Medical News Today.

Într-un studiu publicat recent în revista The Lancet Regional Health – Europe, oamenii de știință raportează că evitarea luminii strălucitoare pe timp de noapte poate fi o modalitate ieftină și ușoară de a întârzia sau de a preveni dezvoltarea diabetului de tip 2.

Cum afectează lumina pe timp de noapte ritmul circadian


Pentru a efectua acest studiu, cercetătorii au analizat date medicale de la aproape 85.000 de persoane din Regatul Unit, care nu aveau încă un diagnostic de diabet de tip 2. Participanții la studiu au purtat fiecare câte un senzor de lumină la încheietura mâinii lor dominante timp de o săptămână, care le-a înregistrat expunerea la lumină atât în ​​timpul zilei, cât și pe timp de noapte.

„Lumina este un factor de mediu ușor de modificat, care are efecte subapreciate asupra sănătății umane. Oamenii care lucrează în ture de mulți ani prezintă un risc mult crescut de diabet de tip 2. Unul dintre posibilele motive pentru aceasta este perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului de către semnale de mediu nepotrivite”, a declarat Andrew Phillips, PhD, profesor asociat la Colegiul de Medicină și Sănătate Publică de la Universitatea Flinders din Australia și autor principal al acestui studiu.

„Oamenii care lucrează în ture de mulți ani prezintă un risc mult crescut de diabet de tip 2. Unul dintre posibilele motive pentru aceasta este perturbarea ritmurilor circadiene ale corpului de către semnale de mediu nepotrivite” a mai spus dr. Andrew Phillips.

Rolul ritmurilor circadiene

„Ritmurile circadiene reglează toate domeniile fiziologiei noastre, inclusiv metabolismul. Lumina este cel mai important semnal de timp pentru ceasul circadian central al corpului, care coordonează ritmurile din toate țesuturile corpului. De asemenea, știm din studiile de laborator că perturbarea ritmurilor circadiene prin expunerea la lumină pe timp de noapte poate provoca disfuncție metabolică. Prin urmare, ne așteptam ca expunerea la lumina nocturnă să fie legată de diabetul de tip 2 în populație”, a explicat Phillips.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de aproximativ nouă ani pentru a vedea dacă au dezvoltat sau nu diabet de tip 2. Oamenii de știință au descoperit că participanții cu mai multă expunere la lumină pe timp de noapte - între orele 00:30 și 6:00 - au avut un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, iar acest lucru era adevărat indiferent de câtă lumină aveau în timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel