Reding se luptă cu americanii pentru protecția internetului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Viviane Reding
Viviane Reding

Companiile americane de tehnologie sunt nemulțumite de noua propunere de lege privind protecția datelor în UE și susțin că ar fi nedrept ca ele să fie obligate să respecte normele stringente care le vor pune în spate poveri administrative și le pot face vulnerabile la amenzi mari.

Opozanții acestei propuneri de lege spun că ea împiedică inovația și nici nu rezolva problema cheie a păstrării în deplină siguranță a datelor utilizatorilor și pune în pericol și modelul de afaceri al companiilor mici și mijlocii.

Una dintre propuneri ar fi ca autoritățile naționale să poată impune amenzi cuprinse între 0,5 și 2% din cifra de afaceri locală a companiilor de internet dacă se dovedește că datele userilor sunt compromise (pierdute sau divulgate fără acordul lor). Americanii au declanșat însă acțiuni puternice de lobby în Parlamentul European, în speranța că propunerea va fi modificată.

Viviane Reding, Comisarul european pentru justiție, spune că va lupta în mod deicisiv cu lobby-știi, unii dintre ei angajați de companii precum Google și Facebook. Ea spune că nu se pune problema ca aceste companii să fie exceptate de la noile legi și adaugă că daca s-ar întâmpla așa ar însemna aplicarea unor standarde duble, lucru de neacceptat.

Ambasadorul SUA la UE a fost însă foarte tranșant, spunând că și țările UE și SUA sunt democrații și au astfel dreptul de a decide ce cadru legal li se potrivește cel mai bine. Alți oficiali ai SUA au spus că aceste noi legi de protecție a datelor pot stârni un război comercial între UE și SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel