Data publicării:
Recuperarea după intervenţiile pe cord, cel mai important lucru. Dr. Rodica Niculescu, SANADOR: Dacă am reuşit să facem asta, nu e pentru a pune pacientul în fotoliu
Dr. Rodica Niculescu, medic specialist cardiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre recuperarea după intervențiile pe cord.
"În cazul pacienţilor cu boli de inimă, e un cerc vicios. Îşi limitează efortul, se îngraşă, pentru că sunt mai plinuţi fac şi mai puţin efort. După ce rezolvaţi o astfel de problemă, îi puneţi o valvă nouă, îi rezolvaţi stenoza prin mijloacele de cardiologie intervenţională, trebuie să facă un fel de recuperare a funcţiilor normale", a precizat Val Vâlcu.
"Sigur, există un serviciu de recuperare. E foarte important, cel mai important pentru revenirea pacientului la atitudinea lui fizică reală. Pacienţii care au traversat un astfel de gest inclusiv din a doua zi primesc vizita unui terapeut care îi ajută să îşi mişte membrele inferioare, membrele superioare, să facă exerciţii minime, urmând ca ulterior, odată cu traversarea din terapie intensivă în salon, să continue aceste metode de recuperare fizică. Faptul că pacientul realizează că se poate mişca, că poate să aibă o activitate a lui personală în legătură cu nevoile lui îi dă curaj să se plimbe pe culoar, iar în câteva zile ajunge acasă. Unde, sigur, ar fi bine să continue mişcarea, unul dintre lucrurile esenţiale. Dacă noi am reuşit să facem asta, nu am făcut-o pentru a-l pune pe pacient să stea într-un fotoliu, ci să îşi reia activitatea cât mai aproape de ceea ce îşi doreşte", a replicat medicul Rodica Niculescu.
"Da, dar acest lucru trebuie făcut treptat", a intervenit Val Vâlcu.
"Sigur că da, sub urmărire, sub monitorizare!", a mai spus specialistul.
Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie, șef Departament Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, este invitatul zilei la DC Medical și DC News.
Nu este o zi întâmplătoare, pentru că azi, ca în fiecare an pe 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.
Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.
Conform Fundației Române a Inimii, la nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
Astfel, printre temele de discuție abordate de medicul Rodica Niculescu se vor număra:
- Importanța echipei medicale în cazul cardiologiei intervenționale
- Celulele stem ar putea forma un nou organ. Pacienții vor beneficia de o copie a inimii lor. Rodica Niculescu: "Există studii, încă nefinalizate. Ar fi un beneficiu al viitorului"
- 30% dintre pacienții cardiaci sunt diabetici
- Recuperarea pacienților după operația pe inimă. Rodica Niculescu: "Mișcarea este unul dintre lucrurile esențiale"
- Infarctul miocardic acut. Care sunt simptomele, tratamentul și cum se pune diagnosticul
- Care sunt semnele de alarmă în funcție de tipurile de afecțiuni cardiologice
- Procedura TAVI, implantarea transcateter a valvei aortice
- Oboseala. Când devine un semn al bolii cardiovasculare
- Stenoza aortică, diagnostic și tratament. Rodica Niculescu: Mulți pacienți spun că au descoperit la medicina muncii. Medicație nu există
- Boala valvei mitrale, simptome și tratament
- Tromboza venoasă profundă
- Lipsa de apă, cauză a trombozei venoase profunde. Rodica Niculescu: Sunt pacienți care beau puțină apă
- Când și la cât timp ar trebui să ne facem o ecografie a inimii
- Ce presupune testul de efort
- De ce e important să purtăm un ceas inteligent care ne ia pulsul
- Intervenții minim invazive în cardiologie
- Hipertensiunea arterială, "un factor major al instalării bolii cardiace ischemice"
- Ce înseamnă tensiune mare?
- Analizele pe care trebuie să le faci dacă ai tensiunea mare
- Anevrismul de aortă. Semnul durerii abdominale la care să ai grijă
- Impactul COVID-19 asupra trombozelor. Dr. Rodica Niculescu: Există statusul protrombotic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News