Urmărește emisiunea live
Recrutări Armata Română. MApN: 1.516 locuri disponibile. Cât încasează un militar
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ, Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
Foto ilustrativ, Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
Ministerul Apărării Naționale anunță că se recrutează soldați, inclusiv pentru Forțele pentru Operații Speciale. 

Cei care vor să opteze pentru o carieră militară mai pot susține probele psihologice și fizice de selecție pentru funcțiile de soldat gradat profesionist până pe 25 iunie. 

MApN informează că sunt disponibile 1.516 locuri, dintre care 32 pentru Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), în 28 de județe și în Bucureşti.

Candidații declarați 'Admis' la aceste probe de selecție vor face apoi, până pe 30 iunie, examinarea medicală. Pentru cei care vor să lucreze în unitățile FOS, este obligatorie o examinare medicală specifică, în intervalul 5-16 iulie, care se face la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din Bucureşti sau Centrul de Medicină Navală din Constanţa, în funcţie de specialitatea aleasă.

Întocmirea dosarelor de candidat se poate finaliza până pe 23 iulie.

Candidații acceptați nu susțin concurs de admitere, dar sunt repartizați pe posturi în regim computerizat. Repartizarea celor selectați pe unităţi militare, arme/servicii și specialităţi militare se desfășoară în perioada 9-10 august (seria I) și în data de 18 august (seria a II-a). În cele din urmă, candidații care nu au deja pregătire militară încep primul modul de formare pe 23 august. Totodată, cei cu pregătire militară intră în programul de instrucție pe 27 septembrie. 

Cât încasează un militar 

Un soldat primește în cont 2.770 de lei, un fruntaș 2.802 lei, în vreme ce un caporal, în funcție de clasă, primește 2.835 lei (cls. a III-a), 2.900 de lei (cls. a II-a) sau 2.949 de lei (cls. I).

De asemenea, la aceste sume se adaugă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, dar şi valoarea financiară anuală a normelor de echipare.   

Militarii gradați mai primesc din partea MApN și o compensație lunară pentru achitarea chiriei de cel mult 50% din solda lunară. Ei pot folosi compensația și pentru plata în rate a unei locuințe.

Când militarii gradaţi profesioniști sunt selectaţi pentru misiuni externe, la soldă se adaugă unele diurne.

Spe exemplu, militarii care participă la misiunile și operaţiile de apărare colectivă, de răspuns la crize şi misiuni de pace, beneficiază de diurnă în valută de 120 de euro pe zi. Nu în ultimul rând, personalul participant la misiunile și operațiile cu caracter umanitar beneficiază de diurnă în valută de 60 de euro pe zi, conform Adevărul.

Pe perioada misiunilor, militarii gradați profesioniși încasează solda în lei dublată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel