Data publicării:

Record de prezență la vot. Cum s-au mobilizat polonezii pentru a da jos de la putere cel mai de succes partid autocrat din Europa

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Rata de participare la alegerile generale din Polonia a fost probabil cea mai mare din 1989, de la căderea comunismului, a declarat șeful comisiei electorale, duminică, după ce un exit poll indica procentul de 72,9%, transmite Reuters.

Sylwester Marciniak a declarat într-o conferință de presă: "Se pare că rata de participare este, cel mai probabil, cea mai ridicată din istoria celei de-a treia Republici."

Liderul opoziției din Polonia, Donald Tusk, a afirmat duminică că democrația a câștigat și că partidul naționalist aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), va fi înlăturat de la guvernare.

El a adăugat: "Nu am fost niciodată atât de fericit în viața mea ca astăzi, obținând acest loc secund. Polonia a câștigat. Democrația a câștigat. I-am înlăturat pe cei de la PiS de la putere!"

Premierul Poloniei a declarat, tot duminică, că partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) va încerca să formeze un guvern stabil dacă președintele le va încredința această sarcină. El a spus: "Dacă președintele va însărcina candidatul partidului câștigător cu formarea unui guvern, vom încerca să construim un guvern stabil."

Acest lucru a fost susținut și de asistenta președintelui Poloniei, care a afirmat că cel mai probabil președintele va oferi prima șansă de a forma un guvern partidului care a obținut cele mai multe voturi, adică Lege și Justiție (PiS).

Ea a spus la un post de televiziune privat: "Așa se conturează decizia în acest moment, luând în considerare prevederile constituționale și tradiția."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel