Data publicării:

Record absolut de temperatură în Spania, în luna aprilie

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Spania a înregistrat un record de temperatură pentru luna aprilie. 

Spania continentală a înregistrat joi un record absolut de temperatură pentru luna aprilie, cu 38,8 grade Celsius la Cordoba (sud), conform datelor provizorii publicate vineri de agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet), relatează vineri AFP.

Această temperatură, înregistrată la staţia meteo de pe aeroportul din acest oraş andaluz, "ar fi (...) temperatura record în Spania continentală pentru luna aprilie", a indicat Aemet pe Twitter.

Recordul anterior pentru Spania continentală datează din 2011 şi a fost înregistrat la Elche (est), cu 38,6 grade Celsius, scrie Agerpres.

Recordul nu este pentru toată Spania



Aceste "date provizorii" trebuie totuşi "confirmate", ceea ce ar putea dura câteva zile, a declarat Aemet pentru AFP.

Recordul nu este, însă, absolut pentru întreaga Spanie, "maximul istoric fiind înregistrat în 2013 în (arhipelagul) Canarelor", situat în largul coastelor nord-vestice ale Africii, potrivit agenţiei spaniole de meteorologie. Acest record este de 40,2 grade Celsius.

Spania se confruntă în această săptămână, la fel ca Portugalia vecină, cu un val de căldură excepţional de timpuriu, cauzat de o masă de aer cald şi uscat ce provine din Africa de Nord.

Vineri, la ora 9:30 GMT, termometrul indica deja peste 30 de grade Celsius în provincia Jaen din Andaluzia, conform Aemet.

Episoadele de temperaturi excepţional de ridicate s-au multiplicat în ultimii ani în Spania, o ţară europeană direct afectată, cu aproape 75% din teritoriu cu risc de deşertificare, potrivit ONU.

Ţara a cunoscut în 2022 cel mai călduros an înregistrat vreodată, cu mai multe valuri de căldură începând din mai, conform agenţiei spaniole de meteorologie.

Potrivit unui studiu al Universităţii Politehnice din Catalonia publicat marţi, numărul de zile din an marcate de temperaturi de vară în Spania a crescut de la 90 la 145 între anii 1971 şi 2022.

Dincolo de temperaturi, Spania, care exportă o mare parte din producţia sa agricolă în restul Europei, se confruntă cu o secetă catastrofală care îngrijorează fermierii şi autorităţile.

Potrivit Coag, principalul sindicat al fermierilor, 60% din terenurile agricole din Spania sunt în prezent "sufocate" de lipsa precipitaţiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel