Recomandările esențiale ale Ministerului Sănătății în perioada caniculei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @coldmoon_photoproject
FOTO: Freepik @coldmoon_photoproject
Care sunt recomandările esențiale de care trebuie să ținem cont în perioada de caniculă.

Ministerul Sănătății a făcut o serie de recomandări esențiale, în contextul în care România trece printr-un val de caniculă, cu temperaturi peste normalul perioadei.

Astfel, potrivit unei postări făcute pe Facebook, Ministerul Sănătății recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 - 18.00.

”Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.

Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe).

Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. 

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.”Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Cum limităm creșterea temperaturii în casă

Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele și/sau draperiile.

Totodată, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale și închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Recomandări pentru copii și bebeluși

Pentru sugari și copiii mici se recomandă ”realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldura, umiditate excesivă și curenți de aer”, dar și limitarea introducerii de noi alimente în această perioadă.

De asemenea, se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

Recomandări pentru angajatori

În ceea ce privește angajatorii, se recomandă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 - 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

În ceea ve îi privește pe cei care depun un efort fizic deosebit, în această perioadă se recomandă ”dozarea efortului în funcție de perioadele zilei și se va evita excesul de efort în vârf de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității”, de asemenea, ” se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcut în casă fără adaos de conservanți”, dar mai ales ”este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă”.

Recomandările MS pentru Codul roșu

Potrivit postării menționate, Ministerul Sănătății face recomandări generale pentru situațiile de Cod roșu, astfel:

- reduceți deplasările la cele esențiale;

- nu vă deplasați între orele 11.00-17.00;

- consumați lichide între 2-4 litri /zi;

- nu consumați alcool;

- dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;

- nu scoateți copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9.00 și după ora 20.00;

- evitați mâncărurile grele și mesele copioase.

Citește și: Valul de căldură se extinde! Meteorologul Oana Păduraru, prognoza meteo până la sfârșitul săptămânii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel