Recomandări OMS de Ziua Mondială a Prevenirii Înecului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Luca Nardone/ Pexels
Fotografie de la Luca Nardone/ Pexels
Fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel global pentru copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 1 și 24 de ani și a treia cauză de deces cauzată de răni, în general, înecul provoacă în mod tragic peste 236.000 de decese în fiecare an. Pentru a stimula acțiunea și a marca Ziua Mondială de Prevenire a Înecului, Jet d'Eau din Geneva va fi iluminat în albastru în această seară, însoțit de acțiuni similare în alte orașe din lume.

Potrivit  OMS, peste 90% dintre decesele prin înec au loc în țările cu venituri mici și medii, copiii sub vârsta de 5 ani fiind expuși celui mai mare risc. Aceste decese sunt frecvent legate de activități zilnice, de rutină, cum ar fi scăldat, colectarea apei pentru uz casnic, călătoriile pe apă cu bărci sau feriboturi și pescuitul.

”În fiecare an, în întreaga lume, sute de mii de oameni se îneacă. Majoritatea acestor decese pot fi prevenite prin soluții bazate pe dovezi, cu costuri reduse”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Astăzi, orașele din întreaga lume își luminează monumentele în lumină albastră, ca un apel la acțiune pentru ca fiecare dintre noi să își facă partea pentru a preveni înecul. Să punem capăt înecului”, a mai declarat acesta.

”Înecul este o provocare globală pentru sănătatea publică, iar la Bloomberg Philanthropies ne concentrăm pe implementarea de soluții pentru prevenirea acesteia. Astăzi, ne alăturăm partenerilor noștri din întreaga lume pentru a recunoaște Ziua Mondială de Prevenire a Înecului și a lua măsuri”, a declarat Michael R. Bloomberg, fondatorul Bloomberg Philanthropies și Ambasadorul Global al OMS pentru Boli și Leziuni Netransmisibile.

”În multe cazuri, știm ce funcționează pentru a preveni înecul. Am dezvoltat instrumente și îndrumări pentru a ajuta guvernele să implementeze soluții – și dacă facem mai multe împreună, putem salva cu adevărat mii de vieți”, a mai adăugat Michael R. Bloomberg.

Recomandările OMS

OMS recomandă 6 măsuri bazate pe dovezi pentru prevenirea înecului, inclusiv instalarea de bariere care controlează accesul la apă; instruirea trecătorilor în salvare și resuscitare în siguranță; predarea copiilor de vârstă școlară abilități de bază de înot și siguranță în apă; asigurarea de îngrijire de zi supravegheată pentru copii; stabilirea și aplicarea reglementărilor sigure privind navigația cu barca, transportul maritim și feribot; și îmbunătățirea managementului riscului de inundații.

În acest an, tema Zilei Mondiale de Prevenire a Înecului invită comunitatea globală să ”facă un lucru” pentru a preveni înecul. Exemple de acțiuni care pot fi întreprinse sunt următoarele:

  • Persoanele fizice pot împărtăși sfaturi privind prevenirea înecului și siguranța apei cu familiile, prietenii și colegii lor, se pot înscrie la lecții de înot sau de siguranță în apă sau pot sprijini organizațiile și grupurile locale de prevenire a înecului.

  • Grupurile pot găzdui evenimente publice pentru a împărtăși informații despre siguranța apei, a lansa campanii de siguranță a apei sau se pot angaja să dezvolte sau să furnizeze noi programe de prevenire a înecului, folosind cele mai bune practici recomandate.

  • Guvernele pot dezvolta sau anunța noi politici, strategii, legislație sau investiții de prevenire a înecului, pot convoca mese rotunde multisectoriale sau discuții parlamentare privind povara și soluțiile înecului și pot introduce sau se angajează să susțină programele de prevenire a înecului la nivel național sau internațional.

Multe țări din lume s-au angajat în programe de prevenire a înecului

Bangladesh a demarat un program de 3 ani de reducere a înecului în rândul copiilor din întreaga țară. Ca parte a programului, Guvernul va prelua cele 2.500 de grădinițe înființate și finanțate de Bloomberg Philanthropies din 2012 și va extinde programul prin adăugarea a 5.500 de grădinițe suplimentare pentru a asigura supravegherea a 200.000 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani. 

În mai 2022, OMS a publicat cel mai recent ghid privind recomandările de bune practici pentru trei dintre aceste intervenții: furnizarea de îngrijiri de zi pentru copii, abilități de bază pentru înot și siguranță în apă și formare de salvare și resuscitare în siguranță.

Inițiativa Bloomberg Philanthropies pentru prevenirea înecului sprijină activitățile de prevenire a înecului în Bangladesh, Uganda și Vietnam, inclusiv supravegherea copiilor mici în grădiniță, instruirea de supraviețuire a înot pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani și colectarea de date îmbunătățită.

În 2021, a fost adoptată prima rezoluție a Adunării Generale a ONU privind prevenirea înecului. Rezoluția cere OMS să coordoneze acțiunile de prevenire a înecului în cadrul sistemului ONU și să conducă pregătirile pentru Ziua Mondială de Prevenire a Înecului.

Eveniment webinar virtual global

Pentru a marca Ziua Mondială de Prevenire a Înecului 2022, OMS și partenerii internaționali vor găzdui un eveniment webinar virtual global pe 27 iulie (12:00 – 13:30 CEST), pentru a discuta despre abordările de lucru în sistemul ONU pentru prevenirea înecului și pentru a prezenta „unul parteneri din întreaga lume s-au angajat pentru prevenirea înecului în comunitățile lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel