Data publicării:

Recolta de grâu și porumb a Uniunii Europene, prognoze înrăutățite după revizuirea estimărilor CE

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @aleksandarlittlew
FOTO: Freepik @aleksandarlittlew

Prognoza recoltei de grâu și porumb a Uniunii Europene a fost revizuită de către Comisia Europeană, iar cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare.

Comisia Europeană a revizuit joi în scădere estimările privind recolta de grâu şi porumb a Uniunii Europene în anul agricol 2023-2024, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Potrivit celor mai recente estimări privind oferta şi cererea de cereale, Comisia Europeană se aşteaptă în anul agricol 2023-2024 la o recoltă de grâu moale de 125,3 milioane tone, de la un nivel de 126,1 milioane tone previzionat luna trecută.

Recolta de porumb ar urma să se situeze la 59,8 milioane tone, de la 61,7 milioane tone.

De asemenea, pentru în anul agricol 2023-2024 nu au fost modificate previziunile privind exporturile UE de grâu moale - la 32 milioane tone - dar au fost revizuite în creştere prognozele privind importurile UE de porumb la 20 milioane tone, de la un nivel de 17 milioane tone previzionat luna trecută.

Țările est-europene doresc mai multe controale ale UE pe coridoarele de cereale din Ucraina

Țările din aripa estică a UE au cerut marți Comisiei Europene să intensifice controalele pe rutele de solidaritate pentru cerealele ucrainene și să introducă un sistem de depozit pentru exporturi.

Ucraina se află în dispută cu aliații vecini din cauza restricțiilor impuse asupra cerealelor sale, pe care a fost nevoită să le trimită pe uscat de la invazia Rusiei de anul trecut.

UE a creat rute terestre alternative, așa-numitele ”culoare de solidaritate”, pe care Ucraina să le folosească pentru a-și exporta cerealele și semințele oleaginoase, însă vecinii săi au susținut că produsele agricole ucrainene ieftine destinate tranzitului sunt vândute la nivel local, ceea ce dăunează propriilor fermieri.

Ungaria, Polonia și Slovacia au impus restricții naționale asupra importurilor de cereale ucrainene în această lună, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă o interdicție asupra importurilor în aceste țări și în Bulgaria și România, țări membre ale blocului comunitar.

”Preferăm să găsim o soluție comună la nivelul Uniunii”, a declarat marți ministrul ceh al agriculturii, Marek Vyborny, după ce a găzduit o reuniune cu omologii din Ungaria, Polonia și Slovacia, notează Reuters.

Citește și: Volodimir Zelenski le-a dat exemplu pe România şi Bulgaria în problema cerealelor ucrainene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel