Reclamele pentru jocuri de noroc. Vlad Pufu (PNL): Centrele marilor municipii au devenit un „Las Vegas” al sărăciei
Senatorul PNL, Vlad Pufu, a vorbit despre necesitatea unei discuții „așezate” între statul român și industria și jocurilor de noroc, care să aibă la bază studii în ceea ce privește adicția și efectele negative ale acesteia, înainte de a fi luate măsuri pripite, care să facă „mai mult rău decât bine”.
„E o discuție foarte amplă care trebuie făcută. E o dezbatere pe care mi-aș fi dorit să o avem mult mai așezat, în baza unor studii care să ne ateste incidența bolilor mintale pe care le generează această industrie. Pe de altă parte, este clar că nu se mai poate, e clar că nu aș vrea să mai văd păcănele în orice bar sau alimentară de la țară. Acesta este un rezultat al canibalizării, al mersului după profit și doar statul a permis, dar a și încurajat acest lucru. Firmele n-au făcut decât să urmeze banul, prin concurența lor. Așa se face că toate centrele marilor municipii au devenit un „Las Vegas” al sărăciei, ori chestiunea asta trebuie, cumva, oprită.
Cum o vom face? Pentru că aici este discuția. Eu am un punct de vedere și aș vrea să văd că ne punem la masă și să vedem ce facem de acum încolo. Atâta vreme cât există un cod CAEN pentru această industrie, înseamnă că statul trebuie să facă în așa fel încât, pe de o parte să îi permită să funcționeze, iar pe de altă parte să nu intervină decât prin reglementări. Eu sunt și autorul amendamentului cu sloganul „joacă responsabil!”, din legea audiovizualului, pentru că mi s-a părut corect să încurajăm la responsabilitate. Eu aș vedea o discuție mult, mult mai așezată, la masă fiind psihologi, reprezentanții industriei, Ministerul de Finanțe și reprezentanții comisiilor de specialitate”, a declarat senatorul Vlad Pufu, la DC News TV.
„Este și o ipocrizie din partea statului, pentru că până acum le-a lăsat să se dezvolte și ele au creat la rândul lor, prin ramificații, alte industrii. Am văzut la un moment dat și implicațiile în zona echipei naționale de fotbal și așa mai departe. Ce observ de când am intrat în Parlament este faptul că reacționăm foarte emoțional și numai în situații de criză. Lăsăm să treacă, să crească evenimente, după care intervenim brusc făcând mai mult rău decât bine. E clar că (n.r. industria jocurilor de noroc) este un flagel, e clar că produce anumite adicții. Dar care este incidența? Care este numărul de dependenți? Sunt unii care merg doar pentru distracție și alții sunt afectați la nivel mental, pur și simplu. Publicitatea agresivă pe care o vedem, din ce în ce mai pregnantă, în toate centrele municipiilor, asta trebuie să înceteze pentru că este clar că încurajează. Trebuie delimitat foarte clar ceea ce încurajează la adicție. După ce identificăm trebuie să luăm măsuri”, a continuat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News