Recifele de corali, monitorizate în timp real cu un atlas bazat pe date din satelit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă specializaţi în protecţia ecosistemelor marine a dezvoltat un sistem bazat pe date satelitare pentru monitorizarea fenomenului de albire a recifelor de corali la nivel mondial, informează agenţia Xinhua.

Proiectul Allen Coral Atlas, o colaborare între Universitatea din Queensland (UQ), Australia, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, şi National Geographic Society, utilizează hărţi detaliate cu habitatul a peste 230.000 de recife de corali din întreaga lume pentru a detecta semne de albire, potrivit unui comunicat.

Sateliţii detectează variaţii ale luminozităţii recifelor utilizând imagini de înaltă rezoluţie analizate printr-un algoritm avansat, ce indică dacă aceste colonii sunt afectate de schimbări din mediul înconjurător sau dacă rezistă la valurile de căldură.

Fenomenul de albire are loc atunci când apele sunt prea calde şi declanşează un răspuns din partea coralilor afectaţi de stresul termic, scrie Agerpres.

Marea Barieră de Corali, cel mai mare recif coralifer din lume, care se întinde pe 2.300 de kilometri de-a lungul coastei de est a Australiei, a suferit o serie de evenimente de albire în ultimele decenii, unul dintre studiile efectuate pe această temă constatând jumătate dintre coralii din regiune au dispărut în comparaţie cu situaţia din anul 1995.

Potrivit unui specialist din cadrul Centrului de Cercetare prin Teledetecţie din cadrul UQ, atlasul digital este extrem de necesar. Prognosticul actual pentru recifele de corali la nivel mondial este sumbru, a spus Chris Roelfsema.

În condiţiile oceanelor care se încălzesc mereu şi sunt din ce în ce mai poluate şi mai acide, modelele prezic că până la 90% din recifele de corali vor dispărea până în 2050, a declarat cercetătorul.

'Allen Coral Atlas' ne permite să oferim informaţii importante oamenilor de ştiinţă şi factorilor de decizie, ceea ce este extrem de necesar pentru un răspuns rapid şi pentru conservare, a adăugat Roelfsema.

Acest sistem oferă posibilitatea oricărei persoane care are acces la internet să monitorizeze recifele în timp real şi să descarce date despre fiecare recif important, în detalii nemaivăzute până în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel