Recifele coraliene din Maya Bay au început să se regenereze
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Recifele de corali din Maya Bay, o plajă thailandeză devenită celebră graţie filmului 'The Beach', închisă în prezent pentru reabilitare, au început să se regenereze.

'Coralii tineri cresc într-un ritm incredibil de rapid. Vom asista în curând la revenirea paradisului', a declarat Thon Thamrongnawasawat, un cunoscut ecologist specializat în biologie marină, care coordonează proiectul de reabilitare a zonei, informează DPA.

Maya Bay - o plajă devenită celebră în lumea întreagă graţie filmului 'The Beach', o producţie hollywoodiană din anul 2000 în care rolul principal a fost interpretat de Leonardo DiCaprio - a fost închisă pentru prima dată în iunie 2018, după ce autorităţile locale au descoperit că cei mai mulţi dintre coralii din zonă au fost avariaţi de ancorele ambarcaţiunilor ce transportă turişti.

Zona frontală din Maya Bay, unde coralii afectaţi sunt lăsaţi să se regenereze şi unde corali tineri au fost plantaţi de biologii marini, a fost închisă permanent pentru ambarcaţiunile turistice, au precizat reprezentanţii Departamentului pentru Parcuri Naturale din Thailanda. Turiştii vor putea să ajungă în acel golf spectaculos printr-o intrare aflată în spatele plajei, după redeschiderea acesteia, pe 1 octombrie.

Închidere temporară, efect maxim

Închiderea temporară - pentru patru luni - a plajei thailandeze va continua să fie implementată în fiecare an, pentru a preveni deteriorarea mediului înconjurător. Distrugerile provocate recifelor de corali din Thailanda au atins 'un nivel critic' şi au ajuns la 78%, în comparaţie cu situaţia înregistrată în urmă cu un deceniu, când doar 30% din totalul formaţiunilor coraliene erau afectate. Industria turistică thailandeză, un sector de activitate aflat în plin avânt, ce asigură peste 20% din PIB-ul ţării, se face vinovată de această situaţie, afirmă Thon Thamrongnawasawat.

Aproximativ 35 de milioane de turişti au vizitat Thailanda în 2017, în creştere faţă de anul 2016, când numărul turiştilor a fost de 32 de milioane. În Maya Bay, ajung în fiecare zi aproximativ 4.000 de turişti, mult peste capacitatea de primire a insulei. După redeschiderea plajei, pe 1 octombrie, doar 2.000 de turişti vor primi permisiunea de a vizita zona, iar fiecare vizită va fi limitată la o oră.

Vezi și: Coralii marini, decoperire uimitoare despre cum se hrănesc



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel