Reciclarea, un tărâm al extremelor. Marius Brînzea, Reciclad’OR: Generalizări tipic românești. Am văzut și 2%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Marius Brînzea, directorul de strategie al Reciclad’OR, a vorbit la DC NEWS despre decalajele dintre județe în ceea ce privește reciclarea.

Marius Brînzea, directorul de strategie al Reciclad’OR, susține că există un decalaj destul de mare între județele din România atunci când vorbim despre reciclarea deșeurilor municipale. Astfel, în timp ce media pe țară este de 13,7%, există județe care înregistrează 20-30% în ratele de reciclare, dar și sectoare care se află sub 2%.

"Cred că la provocările pe care le avem în viitor va trebui să renunțăm la aceste generalizări tipic românești și să intensificăm coordonarea și colaborarea dacă tot vrem să ne îndreptăm spre o economie circulară. Ați menționat despre acel 14% la reciclarea deșeurilor municipale. Din ultimele date pe care le avem sunt 13,7%, publicate în documentele Uniunii Europene. Cum credeți că s-a obținut acest 13,7%? ca o medie între 40 de județe și 6 sectoare.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că există județe și sectoare care înregistrează o performanță mult mai bună, peste 20-30% în ratele de reciclare, și sectoare, și județe, care se află sub 5%. Am văzut și 2%. Ce înseamnă asta? Trebuie să renunțăm la abordările generale, trebuie să trecem la niște abordări diferențiate pentru că numai așa vom putea identifica cum au reușit anumite județe să obțină performanță, care au fost factorii critici de succes acolo și de ce anumite județe contra-performanță, care sunt cauzele și care ar fi cele mai bune soluții. Ca să obținem cele mai bune soluții avem nevoie de date și de informații", a declarat Marius Brînzea, în cadrul dezbaterii  "Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative" organizată de DC MEDIA GROUP.

Progrese notabile în domeniul reciclării în Dâmboviţa. Corneliu Ştefan: Un singur judeţ din ţară mai are un contract în derulare

Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a vorbit în cadrul conferinței găzduite de DC Media Group - ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative” - printre altele, şi despre colectarea selectivă pe arealul judeţului Dâmboviţa.

"Pentru cei care nu ştiu, noi avem astăzi deja un contract pe colectare selectivă. Este un contract valabil pe opt ani de zile. Dar în acelaşi timp, chiar în această perioadă, lucrăm la un proiect major pentru noi ca şi judeţ dar şi pentru regiunea Sud-Muntenia privind amplasarea în judeţul nostru a unei staţii de tratare mecanobiologică. Suntem în fază finală cu Ministerul Investiţiilor şi cu cei de la Jaspers şi sper ca în maxim două luni de zile să semnăm acest contract important pentru judeţul Dâmboviţa cu o valoare de peste 90 de milioane de euro. Din câte ştiu eu, mai avem un judeţ în România care are deja un contract de finanţare semnat, ceea ce va ajuta foarte mult în colectarea selectivă de la nivelul judeţului nostru.

Legat de cadrul legislativ, avem de curând Ordonanţa 113 care schimbă taxa de habitat în taxă de salubrizare, pe persoană, nu pe gospodărie. Noi avem în judeţul nostru această taxă de salubrizare care a funcţionat foarte bine şi pe care o colectăm printr-o companie de energie. Avem un grad de încasare de peste 90%, ceea ce cred că este ideal pentru fiecare judeţ. Dar sunt câteva întrebări. Noi nu ştim câte persoane sunt într-o gospodărie. ştim foarte bine că numărul fluctuează. Intrăm şi în contradicţie cu Codul Administrativ, această taxă trebuie aprobată prin hotărâre de Consiliu Local pentru că este o taxă specială, nu mai este o taxă la nivel legislativ. Iar asta va îngreuna tot ceea ce înseamnă procesul de colectare selectivă pe care îl avem la nivelul fiecărei unităţi administrative teritoriale. Noi nu putem să luăm decizii fără să consultăm operatorii", a spus acesta. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel