Data publicării:
Reciclarea PET-urilor, un vis pentru oamenii de la țară. Curțile, dar și câmpurile, s-au umplut de ambalaje. "Odată ce îmi iei banul, ia-mi și vasul înapoi"!
Reciclarea PET-urilor este este încă un vis pentru românii care locuiesc la sat.
În timp ce la oraș reciclarea PET-urilor a devenit deja o obișnuință pentru majoritatea, iar pentru alții chiar o modalitate de a face un venit în plus, pentru oamenii de la țară programul de returnare a ambalajelor cu sigla SGR este încă departe de a fi funcțional. Românii care locuiesc la sate se lovesc adesea de refuzul comercianților de a le rambursa garanția de 50 de bani.
Așa se face că mulți dintre ei nu-și mai pot recupera adaosul plătit la cumpărarea băuturilor, relatează Antena 3 CNN. Efectul se vede, din păcate, în depozitele de gunoi de la marginea satelor, unde sunt abandonate multe PET-uri și doze reciclabile, dar și în curțile oamenilor, pline de ambalaje. Asta pentru că dacă cei care au mașini le pot duce cu ușurință la oraș pentru reciclare, pentru ce-i care nu au un mijloc de transport misiunea este o adevărată provocare.
Spre exemplu, la Udați, sat al comunei buzoiene Smeeni, singurul magazin care vinde băuturi cu sigla SGR refuză de o lună de zile să returneze garanția de 50 de bani.
"Eu sunt consumator, vă spun, de foarte multă bere, am un suc care îl beau fără acid și am cinci saci numai de la ei. Mai am niște nepoți care sunt cu sucurile la cutie. Eu banul îl dau dar înapoi nu mi-l mai dau. Odată ce îmi iei banul, ia-mi și vasul înapoi", a spus un localnic.
"S-a umplut satul numai de PET-uri"
"Am venit să aduc sticlele și nu le primește. Ce le facem? Le dăm cu sare", a spus un alt localnic.
"S-a umplut satul numai de PET-uri. Ce lege e asta, dacă cică e obligatoriu?", s-a plâns un alt localnic.
Mădălin, un bărbat care locuiește în această localitate, spune că este client fidel al prăvăliei din centrul satului, iar pentru că nu mai are unde să returneze ambalajele, curtea sa a ajuns să fie sufocată de PET-uri și doze. Alții însă le aruncă pe drum.
"În fiecare zi, ba eu, ba lumea din sat, se duc la ei și spun că nu au loc de depozitare. Asta e vorba lor, până la noi ordine nu se ia nicio sticlă", spune acesta.
Potrivit sursei citate, reprezentanții magazinului respectiv spun că au avut probleme în recuperarea a 4.000 de lei de la finanțatorul Sistemului de Garanție-Returnare și că reiau programul.
"S-au umplut toate câmpurile de sticle. Dacă nu le mai ia, ce să facă omul cu ele?", a spus un bărbat.
Refuzul de a rambursa garanția pentru ambalaje poate atrage amenzi de până la 50.000 lei, susțin autoritățile. Consumatorii care se confruntă cu astfel de situații trebuie să reclame incidentul la comisariatul Gărzii Naționale de Mediu din județul de domiciliu, fie în scris, fie telefonic ori pe pagina de Facebook a instituției. Precizăm că astfel de probleme au fost semnalate până acum și în alte zone din țară, inclusiv la unele magazine din orașele mari. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News