Recep Tayyip Erdogan, convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Ce mesaj de pace i-a transmis liderului de la Kremlin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Recep Tayyip Erdogan, convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Ce mesaj de pace i-a transmis liderului de la Kremlin / Foto: Kremlin.ru
Recep Tayyip Erdogan, convorbire telefonică cu Vladimir Putin. Ce mesaj de pace i-a transmis liderului de la Kremlin / Foto: Kremlin.ru
Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Vladimir Putin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat la o pace echitabilă în Ucraina, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, a anunţat preşedinţia turcă vineri, transmite Agerpres, discuția dintre cei doi lideri a avut loc în ziua în care se marchează un an de la declanşarea ofensivei ruse, informează AFP.

"Preşedintele Erdogan a subliniat necesitatea de a se ajunge la o pace echitabilă, pentru a evita noi pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri", potrivit acestui scurt comunicat, în condiţiile în care liderul turc pledează de asemenea pentru relansarea acordului cerealier de la Istanbul între cele două ţări aflate în război.

"Ankara este gata să furnizeze orice tip de sprijin în acest sens", precizează preşedinţia turcă.

Rolul Turciei în medierea conflictului din Ucraina



În iulie anul trecut, Turcia a jucat un rol-cheie în încheierea, sub egida ONU, a unui acord cu Kievul şi Moscova ce permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor.

De la începutul conflictului în Ucraina, Recep Tayyip Erdogan face echilibristică între Kiev şi Moscova. Turcia a reuşit deja să reunească pe teritoriul său reprezentanţi ruşi şi ucraineni. În septembrie anul trecut, Recep Tayyip Erdogan i-a propus Moscovei serviciile sale de mediere, pentru a ajuta la soluţionarea crizei în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Erdogan i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul şi "solidaritatea" Rusiei



Chiar dacă Ankara furnizează Kievului drone militare, guvernul turc a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei. De asemenea, preşedintele Erdogan a avut mai multe întrevederi cu preşedintele rus Vladimir Putin, având totodată întrevederi regulate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul convorbirii telefonice de vineri, liderul turc i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul şi "solidaritatea" Rusiei în urma devastatorului seism care a lovit sudul Turciei şi nordul Siriei, pe 6 februarie, şi care s-a soldat cu peste 47.000 de morţi în ambele ţări. 

Macron i-a spus lui Erdogan că trebuie "crescute presiunea şi izolarea Rusiei"

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus vineri omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că trebuie "crescute presiunea şi izolarea Rusiei", pentru ca ea "să renunţe la agresiunea sa" împotriva Ucrainei, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

"Şeful statului (francez) a subliniat miza de a contracara orice ocolire a sancţiunilor puse în aplicare", a adăugat preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între cei doi lideri, vineri, când se marchează un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

De asemenea, Macron a apreciat că "prioritatea trebuie să fie intensificarea sprijinului pentru Ucraina, pentru a-i permite să învingă" Moscova.

Preşedinţii Macron şi Erdogan "şi-au reiterat ataşamentul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei" şi "au discutat despre acţiuni utile pe care le pot întreprinde în avantajul populaţiei civile şi pentru restabilirea păcii, care să se efectueze cu deplin respect pentru drepturile legitime ale Ucrainei", potrivit Palatului Elysee.

Macron discută în continuare cu Rusia



Şeful statului francez susţine de la începutul războiului că discută în continuare cu Rusia şi se gândeşte la condiţiile unei viitoare negocieri între Moscova şi Kiev.

Preşedintele turc, a cărui ţară este membră NATO dar menţine legături cu Rusia, încearcă de asemenea să joace un rol de mediator.

Vara trecută, SUA au atenţionat companiile şi instituţiile turce care fac comerţ cu Rusia, evocând posibile măsuri de retorsiune. Surse diplomatice franceze spun că vor să obţină de la Turcia mai multă fermitate faţă de companiile ce ocolesc sancţiunile.

Emmanuel Macron a publicat de asemenea o declaraţie comună cu cancelarul federal german Olaf Scholz şi preşedintele polonez Andrzej Duda, pentru a exprima "solidaritatea de neclintit cu Ucraina". Cele trei ţări, care formează aşa-zisul Triunghi de la Weimar, "cer imperativ Rusiei să înceteze necondiţionat ostilităţile şi să îşi retragă forţele de pe întreg teritoriul ucrainean".

"Cei trei şefi de stat şi de guvern au convenit să-şi intensifice coordonarea şi să se reunească din nou în cadrul unui summit la Paris înainte de sosirea verii", potrivit comunicatului lor comun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel