Recenzie „Secret River”. O carte care îți va face drumul spre casă mai rapid
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Scrisă de australiana Kate Grenville, „Secret River” este o ficțiune istorică, realistă, care te va introduce într-un peisaj exotic și o societate sălbatică - Australia secolului al 19-lea.

„Secret River” (Râul Secret), de Kate Grenville, este una dintre acele cărți pe care le vei citi în timp ce ești în metrou, autobuz sau chiar înainte de culcare. Narativul cărții este complementar cu povestea de viață a autoarei Grenville - care este de origine australiană și care, după ce a locuit ceva ani pe Vechiul Continent, a revenit în țara natală pentru a se preocupa permanent de scris. Studiind în fosta colonie britanică, autoarea lasă de înțeles cât de mult a marcat-o peisajul exotic, făcând-o să-și imagineze cum arăta propria casă în urmă cu câteva sute de ani, atunci când aborigenii stăpâneau sălbaticul ținut de pe atunci.

„Secret River” a fost premiat la lansare, în 2006, și distribuit în multe țări, iar opinia cititorilor de-a lungul anilor a fost una diversă. În urma parcurgerii sale, am putea spune că „tehnica” sau „strategia” structurării narațiunii este un element pe care autoarea îl stăpânește foarte bine - probabil un element deprins de la studiile sale de narațiune creativă, însă un cititor neînverșunat ar putea găsi drept „obositoare” parcurgerea anumitor pasaje din carte din cauza descrierii aproape excesive. Dialogul dintre personaje are loc doar atunci când suspansul o cere, dar, drept compensare, redarea detaliilor istorice ale vremurilor din secolul al 19-lea sunt parcă desprinse din filele de istorie - societatea britanică, traiul condamnaților din colonia penală „Australia”, conflictele dintre aborigeni și coloniști, bucuriile și provocările oamenilor simpli - care compun și majoritatea coloniștilor din cartea de față, societatea împovărată britanică de la început de secol 19.

Fiind o ficțiune istorică, atenția este concentrată pe cuplul de oameni simpli Will și Sal Thornhill, cu precădere pe Will, care, născut într-o familie foarte săracă din Londra și ajuns la maturitate, deși muncește din greu pentru a asigura traiul familiei sale, el e nevoit să recurgă la furt pentru a avea ce pune pe masă. La vremea respectivă, orice faptă penală putea atrage execuția... sau trimiterea într-o colonie penală - Australia.

Povestea, încărcată de descrierea peisajelor exotice și a personajelor realiste, arată modul în care un om - Will Thornhill, care este opusul total al unei persoane literate - trebuie să lupte cu toate puterile pentru a păstra ce a reușit să dobândească prin „sentința” primită.

Sentimentele, drama, finalul - surprinzător pentru mulți dintre cititori - din „Secret River” conturează dorința omului obișnuit de a accede pe scara socială, fiind în același timp „obsedat” de morala vremurilor și valorile unui om „bun” - pentru a oferi o descriere generală a individului care nu calcă pe cadavre pentru a ajunge acolo unde dorește.

Fiind într-un constant pericol, familia Thornhill cunoaște vorba „când o ușă se închide, o alta se deschide”, profitând din plin de oportunitățile „închisorii” parasidiatice în care trebuie să trăiască până „la finalul vieții lor naturale”.

Trecând peste descrierea excesivă de peisaj, „Secret River” este un roman de ficțiune istorică ce merită parcurs, pe unii dintre cititori chiar inspirându-i în viața lor de zi cu zi. O carte care necesită, înainte de toate, atenție la detalii și răbdare.

Plus, cartea s-a bucurat și de ecranizare, sub forma unui serial - The Secret River, cu notă de 7,1, pe IMDb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel