Recensământ și cvorum, după lovitura de stat
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Monica Macovei și ceilalți apărători ai lui Traian Băsescu spuneau că în România a avut loc o lovitură de stat. Se vorbea despre un puci parlamentar, în vara anului 2012. Lipsa cvorumului s-a bazat pe recensământ, sau mai precis pe lipsa acestuia. Oricum, definiția puciului implică structuri militarizate, care la noi i-au rămas fidele celui care i-a numit pe domnii chestori, până în ziua de azi.

Dacă vor să vadă un puci, atunci să se uite la televizor, la ceea ce se întâmplă în Cairo. Armata a înlăturat un președinte ales democratic, folosind pretextul unor manifestații de stradă. Ample,  dar fără validare electorală. Nici nu știi care este un pericol mai mare: președintele fundamentalist sau generalii care iau guvernarea cu tancul?

Lăzăroiu, celebru pentru profețiile sale neîndeplinite, atrăgea atenția, acum doi ani, că în Egipt este instabilitate politică fiindcă sunt prea mulți bărbați frustrați.  Politicile pro-nataliste ale lui Mubarak au dublat populația, în ultimele trei decenii (iar numărul potențialelor mirese îl depășește pe cel al mirilor, în  vreme ce bărbații tineri nu au posibilități materiale pentru a se căsători). Cu sau fără teoriile sale cu tentă sexuală, situația demografică transformă Egiptul într-o bombă cu ceas. Numărul alegătorilor este de doar 40 de milioane, la o populație totală de 80!

”Decrețeii” care se pregătesc de majorat vor înclina balanța viitoarelor alegeri. Adăugând o mare de frustrări peste oceanul de nemulțumiri deja exprimate. Puterea de la Cairo are de gestionat o sărăcie lucie, o criză prelungită în turism și un șomaj uriaș. Cu tot ajutorul SUA, nu văd ce vor face cu armatele de șomeri tineri, care se bat pentru supraviețuire.O să-i încorporeze pe toți, 20 de milioane?

Respectul de care se bucură Armata în rândul populației se va înfrunta cu frustrarea pe care o resimt săracii Egiptului când văd spitalele pentru generali, în care sunt aduși să opereze profesori de la Londra, sau stațiunile de vacanță pentru ofițerii de rang înalt. Ca de obicei, al treilea, adică fundamentalismul, câștigă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel