Recensământ 2022. Stai cu chirie? Cum trebuie să completezi chestionarul
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Recensământul este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente dintr-o țară (populația care trăiește efectiv pe teritoriul tării respective). 

Astfel, Recensământul Populației și Locuințelor din România se referă la populația rezidentă care trăiește pe teritoriul țării noastre. Recensământul oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Datele obținute sunt folosite pentru politici publice naționale și locale și activități administrative sau de cercetare.

În rândurile de mai jos găsiți câteva informații despre recensământ 2022:

Locuiesc cu chirie într-un apartament. Trebuie să furnizez informații despre această locuință?

Da. De reținut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că „Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.”

 

Unde voi fi recenzat, dacă domiciliul meu este diferit de cel de reședință?

 

 

Cea mai simplă metodă este autorecenzarea. În cazul indisponibilității de a completa chestionarul online, urmează să primiți vizita recenzorului la locuința la care vă veți afla în acel moment, dacă aceasta se află pe teritoriul României, adică la reședința obișnuită.

 

Ce se întâmplă cu cei care stau fără mutație într-o anumită localitate?

 

 

Persoana în cauză va trebui să furnizeze datele despre reședința obișnuită.

De reținut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că „Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică.”

 

O parte a familiei locuiește în străinătate, dar vine în țară în vacanță. Trebuie să declarăm informații despre ei?

 

 

În acest caz, doar membrii gospodăriei rămași în țară, la reședința obișnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declarați plecați pe perioadă îndelungată (pe perioade de cel puțin 12 luni).

 

Cum sunt recenzați copiii care se află în custodie comună și își petrec timpul în mod egal (câte două săptămâni) la fiecare părinte?

 

 

În cazul copiilor care locuiesc alternativ în două locuri de reședință, se ia în considerare reședința în care și-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reședința luată în considerare este cea la care copiii și-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel