Recensământ 2022. Ce se întâmplă dacă recenzorul vine, iar tu nu ești acasă
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Recensământ 2022. Ce se întâmplă dacă recenzorul vine, iar tu nu ești acasă / Foto: Captură video Pro Tv
Recensământ 2022. Ce se întâmplă dacă recenzorul vine, iar tu nu ești acasă / Foto: Captură video Pro Tv
Află în articol ce se întâmplă dacă nu ești acasă când vine recenzorul.

A început etapa a doua a recensământului, primii recenzori ieșind luni pe teren. Totuși, deși acțiunea ar fi trebuit să aibă loc peste tot în ţara, aşa cum au anunţat autorităţile, în multe locuri, procesul s-a împotmolit, relatează Pro Tv.

În comuna Gruiu din judeţul Ilfov, sunt șapte recenzori au luat la pas străzile în căutarea gospodăriilor care nu s-au autorecenzat. Întrebările din chestionar sunt identice cu cele din varianta online. În Bucureşti în schimb, niciun recenzor nu a ieşit pe teren în prima zi. În Primării încă se face sincronizarea datelor pe tablete şi în plus, în continuare e lipsa de personal. În Sectorul 2, de exemplu, sunt angajaţi doar 58 de recenzori, deşi este nevoie de peste 280. Iar în Sectorul 4 sunt disponibili doar 90 de oameni din cei 250 de care ar fi nevoie.

Totuși, deși au oameni prea puțini, autorităţile au decis să înceapă munca cu oamenii pe care îi au, pentru a nu mai amâna acțiunea. Fiecare recenzor are stabilit numărul de gospodării la care trebuie să ajungă. Aceștia merg din casă în casă și ajută pe oameni să răspundă la întrebările necesare pentru recensământ. Vor fi chestionaţi şi cei care au completat doar o parte din chestionar de către capul gospodăriei şi nu au finalizat autorecenzarea.

Ce se întâmplă dacă nu ești acasă când vine recenzorul

Dacă v-ați întrebat ce se întâmplă dacă nu ești acasă când vine recenzorul, află că acesta îți va lăsa un bilet cu un număr telefon. Tu va trebui să suni și să reprogramezi întâlnirea.

„Acolo unde recenzorul nu găseşte pe nimeni acasă, lăsa un bilet, un număr de telefon şi se înţeleg ei după când să se întâlnească.”, a explicat coordonatorul recenzorilor.

Recenzorii sunt plătiți cu 3,5 lei pentru un chestionar corect completat.

„Un recenzor va primi 3,5 lei pentru un chestionar corect completat, care privește gospodăria, și 7 lei pentru un chestionar care privește persoana. Există o mică diferență aici. În cazul localităților izolate sau dispersate, unde recenzorii vor primi 9 lei pentru chestionarul de persoană și 7 lei pentru cel de gospodărie.”, a explicat Bogdan Drăghia, purtătorul de cuvânt al recensământului.

Recensământ 2022: Cum te asiguri că recenzorul nu este un impostor. Ce acte să-i ceri

Pentru a te convinge că nu oricine îţi calcă pragul şi că recenzorul nu este, de fapt, un impostor, îi poți cere anumite acte. Trebuie să ştii poți solicita persoanei respective să îți arate legitimația ștampilată de Primărie și actul de identitate.

Legitimația recenzorului conține următoarele specificații importante:

1. Autoritatea sub conducerea căreia se desfășoară recensământul: Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor Unitatea administrativ-teritorială de care aparține recenzorul desemnat: Direcția Regională Județeană de Statistică

2. Date de identificare ale recenzorului: Nume, Prenume, Funcția, date CI/BI, data și numărul emiterii legitimației, valabilitatea legitimației, semnătura emitentului.

3. Extrase din legislația recensământului: OUG 19/2020 și  respectiv regulamentul UE 2016/679 privind protecția datelor și împuternicirea operatorului statistic de a colecta date din partea cetățenilor pentru realizarea Recensământului Populației și Locuințelor de către Institutul Național de Statistică. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel