Recensământ 2022: Ce înseamnă „nucleu familial” și ce este „reședința obișnuită”
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
A început recensământul 2022.

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative a demarat pe 1 februarie, iar cea de-a doua, care constă în autorecenzare, se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai. Autorecenzarea va putea fi efectuată de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, chestionarul pentru autorecenzare fiind disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai - 17 iulie.

În rândurile de mai jos afli câteva răspunsuri privind întrebările tale despre recensământ 2022:

1. Ce înseamnă „nucleu familial”?

Nucleul familial înseamnă unitatea constituită din soț sau partener și soție sau parteneră fără copii, soț sau partener și soție sau parteneră cu copii necăsătoriți sau unul dintre părinti cu copii.

2. Ce este „reședința obișnuită”?

Reședința obișnuită înseamnă locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Este considerată reședință obișnuită cea la care se locuiește neîntrerupt cu cel puțin 12 luni înainte de data de referință (1 decembrie 2021, în cazul de față) sau cea la care se manifestă intenția de a rămâne cel puțin 12 luni.

 

3. Întrebările din chestionar sunt toate obligatorii sau sunt și întrebări opționale?

 

 

Nu există întrebări opționale. Fiecare dintre noi trebuie să completăm în întregime chestionarul de recenzare. În funcție de situația fiecăruia, chestionarul poate să difere ca mărime. Navigarea prin chestionarul de recensământ urmează anumite reguli, fiecare dintre noi trebuind să răspundem numai la întrebările corespunzătoare propriei situații demo-socio-economice.

 

4. În ce constă formularul de preînregistrare?

 

 

După cum îi spune și numele, formularul de preînregistrare este primul pas în efectuarea autorecenzării online.

Modelul formularului de preînregistrare va fi disponibil pe site-ul recensământului (www.recensamantromania.ro) începând cu mijlocul lunii februarie 2022.

Formularul de preînregistrare este completat de o singură persoană din gospodărie, pentru toți membrii gospodăriei.

Formularul de preînregistrare solicită completarea următoarelor informații:

⋅ adresa de reședință a gospodăriei (reședința obișnuită);

⋅ dacă persoanele trăiesc într-un spațiu colectiv de locuit;

⋅ CNP-urile membrilor gospodăriei;

⋅ adresele de e-mail ale membrilor gospodăriei (dacă există; alternativ, există opțiunea de a selecta adresa de e-mail a persoanei care face preînregistrarea);

⋅ adresele locuințelor secundare sau sezoniere neocupate pe care gospodăria respectivă le deține pentru a se putea realiza și auto-recenzarea acestora de către proprietari.

 

VEZI ȘI: Recensământ 2022: Cât durează completarea chestionarului în cazul autorecenzării față de cazul în care alegi să fii recenzat de către un recenzor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel