Data publicării:

Rebeliunea lui Prigojin 'arată diviziunile care există în tabăra rusă', spune Macron

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Militarii ruși blochează o stradă din centrul orașului Rostov-on-Don, sudul Rusiei/ Foto: Agerpres
Militarii ruși blochează o stradă din centrul orașului Rostov-on-Don, sudul Rusiei/ Foto: Agerpres
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat într-un interviu acordat unui jurnal regional francez, că revolta liderului grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, 'arată diviziunile care există în tabăra rusă, fragilitatea atât a armatelor sale, cât şi a forţelor sale auxiliare', transmite AFP.

La o zi după revolta eşuată, şeful statului francez a făcut cunoscut că a 'urmărit evenimentele oră cu oră, împreună cu principalii parteneri ai Franţei', subliniind că este o 'situaţie care rămâne în evoluţie', potrivit interviului acordat cotidianului La Provence.

'Toate acestea ar trebui să ne facă foarte vigilenţi şi justifică pe deplin sprijinul pe care îl acordăm ucrainenilor în rezistenţa lor', a adăugat preşedintele francez. Forţele grupării paramilitare Wagner se repliază treptat în Rusia după lovitura de stat eşuată a lui Evgheni Prigojin, care urmează să plece în Belarus, fără ca nimeni să ştie când este planificată această plecare care seamănă cu exilul, şi nici unde se află impetuosul şef al grupării Wagner.

Duminică, Statele Unite ale Americii au estimat că revolta eşuată a sfidat autoritatea preşedintelui rus, Vladimir Putin, arătând 'fisuri' la cel mai înalt nivel al statului şi obligându-l 'să apere' la Moscova, conform afirmaţiilor secretarului de stat Antony Blinken. 'Nu cred că am văzut încă actul final' a mai spus el, subliniind că 'faptul că există cineva în interior care pune la îndoială autoritatea lui Putin şi se întreabă direct de ce a lansat această agresiune a Ucrainei, asta în sine este ceva foarte puternic'. 

Citește și - Revolta lui Prigojin 'arată diviziunile care există în tabăra rusă', spune Macron

'Este foarte simplu și la vedere ce s-a întâmplat. Prigojin și criminalii lui mercenarii nu au mai fost plătiți de multă vreme și era conflict cu Kremlinul. Nu îndrăznea să îl atace direct pe Putin și atunci îl ataca pe ministrul Apărării, pe Șoigu, care, atenție, este tot criminal de război. Era să se întâmple cel mai negru coșmar al lumii libere: Rusia să cadă în haos și 7.000 de focoase să ajungă la cheremul cui se nimerește. Ar fi putut fi vândute în Irak, Siria sau către ISIS.', a declarat Bogdan Chirieac. Vezi continuarea articolului aici!

Citește și - Prigojin a primit apelativul de 'clovn' după ce a anunțat că mercenarii Wagner se întorc din drumul spre Moscova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel