Data actualizării:
Data publicării:

Culisele rebeliunii lui Prigojin. Ambasador Adrian Zukerman, analiza situației din Rusia / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România în perioada 2019-2021, a vorbit despre rebeliunea Wagner împotriva conducerii militare a Federației Ruse.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România în perioada 2019-2021, a fost întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac despre rebeliunea organizată de Evgheni Prigojin, șeful Grupului de mercenari Wagner, împotriva conducerii militare a Federației Ruse:

„E foarte greu de spus ce s-a întâmplat în realitate în Rusia. E greu de spus cine sunt aliații lui Prigojin și cât de sus merg. Toată povestea că el se duce la Moscova ca să-i dea jos pe Șoigu și Gherasimov, mie mi se pare greu de crezut fără suportul lui Putin sau al altora“, a precizat ambasadorul.

„Excelență, credeți că puterea lui Putin, după acest episod, care pare să nu se fi terminat cu totul, a scăzut, sau s-a întărit?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„E greu de spus. În opinia mea, puterea lui Putin a scăzut începând cu războiul din Ucraina. E un război cu brutalitate enormă, un război fără motiv, din senin, care avansează nebuniile și brutalitatea acestui criminal, omorând civili, femei, copii, bărbați inocenți, distrugând complet orașe. E ceva care nu a mai fost văzut în Europa sau în restul lumii după cel de-al doilea Război Mondial. E ceva de necrezut ce a făcut acest om. E un criminal și nu doar el e criminal, dar și cei din jurul lui sunt, de asemenea, criminali. Nu poți să omori civili în acest fel fără a fi consecințe. Așa a fost și după cel de-al doilea Război Mondial, când acei oameni au fost aduși în fața justiției. După cum a spus și Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, „rușii trebuie să plătească pentru tot ce au făcut.““, a precizat Adrian Zuckerman.

„Existau informații pe canalele diplomatice, când ați fost ambasador, că Putin urmărește să intre în război în Ucraina?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„Nu era ceva serios în perioada aceea. Putin era un lider totalitar, iar această invazie nu știu dacă era prevăzută atunci. A început atunci când a început să mute trupele spre Ucraina, la sfârșitul lui 2021 și începutul lui 2022. Serviciile americane spuneau că este foarte posibil să facă asta, dar nimeni nu știa cu siguranță că se va întâmpla“, a mai spus Adrian Zuckerman.

Adrian Zukerman crede că Prigojin a fost sprijinit

„După acest război, credeți că locul Rusiei pe scena internațională va fi luat de către China?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Locul Rusiei s-a micșorat foarte, foarte mult. Dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Rusia după 2022, e uimitor. Aproape toate companiile occidentale cu fabrici și birouri în Rusia au încetat să opereze acolo și au plecat. Sancțiunile mondiale împotriva Rusiei sunt la un nivel la care nu au mai existat (...). Nu cred că și-au închipuit vreodată că ucrainenii se vor putea apără peste un an și vor fi o forță împotriva lor, iar Europa, SUA și restul lumii se vor uni împotriva Rusiei“, a completat ambasadorul.

„Credeți că este posibilă o schimbare pașnică de putere la Moscova în acest moment?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Depinde cum moare Putin. Poate să moară pașnic, poate să moară și ne-pașnic. Nu văd ca Putin să-și dea demisia fără o revoluție acolo. Cum știm din trecut, aceste schimbări de guvern în Rusia sunt violente și rezultatul e violent“, a spus ambasadorul.

„Mă gândeam că după rebeliunea lui Prigojin, Putin iese slăbit. Poate că alte forțe din Kremlin, îngrijorate de situația în care se află Rusia, ar putea să dorească schimbarea liderului, tocmai pentru a recăpăta o cale de dialog cu Occidentul. Soldații Wagner nu au fost rău-primiți la Rostov pe Don“, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Nu, dar e mai mult de o tabără în Rusia. Sunt serviciile de inteligență, FSB, GRU, armata, oligarhii, majoritatea din ei plecați prin Europa, așa că e greu de spus cine cu cine se aliniază. Eu sunt sigur că ce a făcut Prigojin nu ar fi putut să se întâmple dacă nu ar fi fost ajutat de unele tabere, chiar de unii din serviciile de informații de acolo“, a conchis Adrian Zuckerman.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel