Realitatea despre ridicarea MCV pentru România / video
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA  BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au avut o reacție după ce Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat pentru România.

„Este greu să spui, după 15 ani, că este o mare realizare ceva ce trebuia să dispară demult. Este ca în cazul bunicii de 90 de ani care a câștigat, în Franța, la Loto și nu se mai bucura. Așa sunt și eu acum. Să mă bucur pentru ceva ce trebuia să fie demult?...”, a zis sociologul Alfred Bulai.

„Cei care acum spun că s-a ridicat MCV și că este o manevră politică acest lucru, nu cred că și când a fost pus și menținut, nu era o manevră politică?!”, a spus și jurnalistul Val Vâlcu.

„Este la fel ca Schengen, o chestiune politică și o chestiune de negocieri. Să o zicem pe-aia dreaptă: Ce? Când am intrat în Uniunea Europeană, eram exact cum trebuia să fim? Aiurea! Și atunci a fost tot o decizie politică și cu asta basta”, a adăugat sociologul.

„Ungaria de astăzi ar trebui să fie în Uniunea Europeană?! Mecanisme de eliminare nu sunt oricum. Odată intrat în club, poți umbla în pielea goală, să-ți pui pene de struț etc”, a zis jurnalistul Val Vâlcu.

„Ungaria ar trebuie să aibă MCV la puterea a șaisprezecea. Să dai pe cineva afară din Uniunea Europeană este complicat, doar dacă vrea să plece singur, cum a fost cu Anglia”, a adăugat Alfred Bulai.

Răspunsul complet îl găsiți la ora 1:10:00:

VEZI ȘI: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România a făcut un nou pas pe calea integrării europene, arătând că Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat pentru ţara noastră

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat pentru ţara noastră! Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a confirmat, în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările şi obiectivele fixate prin MCV, aşa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru ţara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca şi toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept, a spus Klaus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Totodată, preşedintele Iohannis a vorbit despre adoptarea legilor fundamentale ale sistemului judiciar, care au fost declarate constituţionale.

„România a demonstrat voinţă politică, dar mai ales o puternică susţinere a cetăţenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic şi pentru a relua rapid reformele, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esenţiale în primul rând pentru români. Cetăţenii au dreptul la un sistem de justiţie independent, funcţional, eficient, la o societate în care combaterea corupţiei şi integritatea sunt obiective pe deplin asumate", a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a felicitat Guvernul, ministrul Justiţiei, Parlamentul şi instituţiile din sistemul judiciar pentru aceste rezultate, exprimându-şi aprecierea şi pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv.

„Mulţumesc, de asemenea, Comisiei Europene, preşedintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant şi pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat, totodată, şi Comisia de la Veneţia, care a constatat recent că elementele esenţiale din pachetul Legilor justiţiei respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorităţi şi societate, trebuie să continue. Sunt convins şi încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate şi de altele, astfel încât independenţa şi eficienţa justiţiei, ca şi combaterea corupţiei, să rămână constante ireversibile pentru România", a mai afirmat Iohannis.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent Raport MCV, prezentat de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel